Nikar ne obremenjujte svojega telesa po nepotrebnem

Že samo po sebi je dovolj hudo, da je naše telo zaradi stresa dodatno obremenjeno. Marsikdo pa vse skupaj poslabša s kajenjem, čezmernim uživanjem alkoholnih pijač in drugih opojnih substanc ali jemanjem mamil. Prepričanje, da tako sprosti napetost, je zmotno.

Na račun sproščanja z alkoholom, tobakom in mamili se lahko hitro razvijejo težave z zdravjem.

Notranja napetost namreč ogroža imunski sistem že samo po sebi. Lajšanje stresa z uživanjem opojnih substanc, kot so alkohol, nikotin marihuana ali zdravila, sicer izdana samo na recept, še dodatno obremeni imunski sistem. Težave in skrbi ne bodo izginile. Kmalu se bodo spet oglasile, vendar še bolj trdovratno in močno.

Si boste vseeno prižgali cigareto? Natočili še en kozarec? Ali boste raje ubrali težjo pot in odstranili prave vzroke stresa?

Nikar ne obremenjujte svojega telesa po nepotrebnem

Manj je več

Ljudje z zelo obremenjujočo službo pogosto končajo naporen delovni dan ob alkoholu, saj ima ta sprva sproščujoč in pomirjajoč učinek. Znanstveniki sicer še ne razumejo procesov, ki jih alkohol sprošča v možganih. Vendar pa obstaja tudi dovolj dokazov, da preveč alkohola škoduje imunskemu sistemu. Pri strastnih pivcih je tveganje za nastanek okužb, težkih bolezni jeter nadpovprečno visoko.

Preberite tudi ZASVOJENOST S HRANO IN ASTROLOŠKA ZNAMENJA

Nehajte kaditi

Nikotin je samo ena od nevarnih snovi v tobačnem dimu in je sam po sebi smrtno nevaren strup. Hkrati pa je ena najbolj zapeljivih drog za ljudi, izpostavljene stresu, saj poskrbi za takojšnjo sprostitev. Znanstveniki menijo, da nikotin dviguje raven dopamina, snovi v možganih, odgovorne za priklic prijetnih občutkov. V resnici pa ta pomirjajoči učinek deluje le kratek čas. Kajenje ne škoduje samo imunskemu sistemu temveč tudi drugim delom telesa, zlasti dihalnemu sistemu.

Nikar ne obremenjujte svojega telesa po nepotrebnem

Tablete in mamila

Tablete naj bi bile zadnje sredstvo za obvladovanje stresa. V vsakem primeru je prej potreben posvet z zdravnikom, njihovo jemanje pa mora biti nadzorovano. V nasprotnem primeru si lahko poleg stresa nakopljete še drugo večjo težavo, ki velikokrat vodi do odvisnosti zdravil.  Še bolj usodna je uporaba kokaina, marihuane in drugih prepovedanih drog. Ne pomagajo rešiti težav, a človek lahko hitro postane od njih odvisen. Veliko raziskav dokazuje, da te opojne snovi škodujejo in slabijo določene vrste imunskih celic, zaradi česar je že navzočim ali vdirajočim mikroorganizmom olajšano ugnezdenje in povzročanje bolezni.

Preberite tudi ZASVOJENOSTI, KAKO SE JIM IZOGNITI?