NAVEZANOST JE DOKAZ, DA JE LJUBEZEN ŽIVA

Komunikacija in navezanost sta jezik ljubezni
Komunikacija in navezanost sta jezik ljubezni

Komunikacija in navezanost sta jezik ljubezni

Predviden čas branja: 4 minute

Komunikacija vsebuje tako govorjenje kot poslušanje. Ta jezik omogoča, da spregovorijo čari ljubezni ter da si medsebojno izmenjujemo misli in čustva, vedoč, da bo nekdo, ki nas ima rad, temu prisluhnil. Potreba po medsebojni povezanosti je prav tako bistvena kot ljubezen sama in  predstavlja ključ za občutenje tega čustva na zdrav način. Če so ti kanali odprti, izmenjava informacij krepi našo občutljivost za partnerjeve potrebe in nam daje občutek za to, kakšne odnose moramo z njim vzpostaviti. Odprta komunikacija krepi naše občutke in krepi odnos ter utrjuje vezi privrženosti, da le te postanejo tako dovolj čvrste, da lahko zdrži nesporazume in spore, ki nastanejo takrat, kadar nimamo enakih pogledov.

Zagotavlja nam, da so naše sanje, želje in cilji usklajeni.

Vsi si želimo ljubezenskega odnosa, v katerem se počutimo varne pri izražanju čustev, kjer lahko to storimo brez strahu, da bomo kaznovani ali utišani. To je mogoče doseči le, če je zagotovljena varnost, ki je plod zrele, občutljive, inteligentne in intimne predanosti. Komunikacija obsega štiri korake; govorjenje, poslušanje, odgovarjanje, razumevanje. Če kateregakoli od teh štirih korakov izpustimo, postane proces stresen, komunikacijski kanali pa se porušijo. Prav ta zlom povzroča frustracijo in zamero, ter ustvarja občutek, da smo osamljeni in pod cenjeni, poleg tega pa povzroča čustvene rane, ki imajo lahko za posledico propad odnosa. Zdi se, da je največja težava pri komunikaciji iluzij, da smo jo dosegli.

Komunikacija in navezanost sta jezik ljubezni

NAVEZANOST, DOKAZ, DA JE LJUBEZEN ŽIVA

Navezanost je dokaz, da ljubezen živi in da je odnos zdrav. Predstavlja temelj, na podlagi katerega je mogoče ohraniti dolgotrajno partnerstvo, kljub vsem vzponom in padcem, ki se dogajajo, ko prehajamo skozi različne razvojne faze. Navezanost dodaja elemente stabilnosti, varnosti, predvidljivosti in kontinuitete. Če se zaobljubimo nekomu, da bomo z njim delili svoje srce, s tem pošljemo sporočilo, da mu zaupamo in da smo z njim globoko čustveno povezani. S tem mu sporočamo rad te imam, rad bi skrbel zate, vedno lahko računaš na to, da ti bom na razpolago in rad bi preživel preostanek svojega življenja s teboj.

Raven navezanosti, ki jo občutimo v našem ljubezenskem odnosu, se neprestano spreminja ali raste ali pa usiha.

Komunikacija in navezanost sta jezik ljubezni

Če se dogaja prvo, se povezanost, ki jo občutimo, krepi, poleg tega pa smo pripravljeni vložiti še več napora, da bi ljubezen uspela. Toda če naši občutki do partnerja bledijo, s tem bledi tudi želja, da bi jo zopet oživili. Romantično partnerstvo se ne razlikuje veliko od vzgoje otroka.  To je živa, bivajoča, dinamična stvar, ki čutim potrebo po tem, da bi bila ljubljena, hranjena, ter da bi zanjo skrbeli in ji nudili podporo ter jo usmerjali in ji vseskozi namenjali pozornost. Potrebuje pa obljubo, da bosta oba partnerja podpirala drug drugega, tako v dobrih, kot v stresnih časih.

KO SMO ZALJUBLJENI, je svet okoli nas videti drugačen, naš odnos do življenja se izboljša, spremeni pa se tudi način, na katerega čutimo.

Bolj ko se zavedamo, kako čari ljubezni izboljšujejo kakovost odnosa, lažje nam je ustvariti tako zvezo, ki jo potrebujemo, si jo želimo in zaslužimo. Bolj ko izražamo te kvalitete, lažje je ustvariti vzajemno zadovoljivo partnerstvo in dati našemu partnerju to, kar potrebuje, da bi s počutil cenjenega. Če te čare vključimo v medsebojni odnos, se lažje osredotočimo na podobnosti in spregledamo nezdružljivost. Te radosti in način, na katerega jih izražamo, nam nudijo največje priložnost za naše potrebe po tej čustveni povezavi, še osebno, če jo združimo s poznavanjem tega, kakšno osebnost ima ljubezen.