Vas zanima, kaj so fobije in kako jih čim lažje premagati?

Fobije so nerazumni strahovi, ki človeka onesposobijo in v njem povzročijo neustavljivo željo, da se izogne določenim stvarem in situacijam. Fobični ljudje razumejo, da je strah pretiran in neutemeljen, ko pa se mu poskušajo upreti, postanejo samo še bolj tesnobni.

Najpogostejše so specifične fobije, med njimi so:

  • strah pred šolo,
  • strah pred zobozdravnikom,
  • strah pred vožnjo avtomobila,
  • strah pred vodo,
  • strah pred baloni,
  • strah pred kačami,
  • strah pred starostjo,
  • strah pred višino in zaprtimi prostori.

Vas zanima, kaj so fobije in kako jih čim lažje premagati?

Kaj se zgodi?

Bolniki se ponavadi ne bojijo samega predmeta. Ampak neke grozne posledice npr; da bodo padli iz letala. Čeprav priznajo, da je njihov strah pretiran, to strahu ne zmanjša. Žrtev agorafobije ima več strahov, ki se vrtijo okoli treh glavnih  tem, strah oditi od doma, biti sam in biti v situaciji, ko ne more nenadoma oditi ali dobiti pomoči.

Pri socialni fobiji, ki je pogosto pri adolescentih, je glavna težava strah pred osramotitvijo v javnosti. Ljudje s to vrsto fobije se včasih bojijo jesti v restavraciji, izogibajo se govorjenju v javnosti, zabavam in javnim straniščem. Take situacije in mesta pri njih povzročajo zardevanje, razbijanje srca, znojenje, tresenje, jecljanje ali omedlevico. Učinkovitost zdravljenja je odvisna od teže fobije.

Nekaterih fobij nikoli popolnoma ne pozdravijo.

Mnogi pa se naučijo normalno živeti, posebej po zdravljenju v klinikah za fobijo in v podpornih skupinah, sestavljenih iz ljudi, ki so svoje fobije odpravili. S številnimi načini samopomoči lahko zdravljenje olajšate, vendar jih izvajajte le pod strokovnim nadzorom.

Vas zanima, kaj so fobije in kako jih čim lažje premagati?

Številne tehnike sproščanja npr; joga, meditacija in biofreedback, zmanjšujejo tesnobo, ki obkroža fobije. Večina ljudi s fobijami lahko korak za korakom zmanjša svoje strahove in mnogi jih pustijo za sabo. Delajte skupaj z zaupnim prijateljem  ali terapevtom.

Redno delajte vaje za globoko dihanje in vaje za sproščanje, posebej ko začnete čutiti tesnobo. Z redno telesno vadbo potrošite  odvečen adrenalin, ki spremlja panični napad. Izogibajte se alkoholu, barbituratom in anksiolitikom, če je le mogoče, zdravila le zamaskirajo simptome. Izogibajte se tudi kofeinu, katerega delovanje oponaša nekatere simptome napada panike.

Preberite tudi SPADATE MED NAJBOLJ PANIČNA ZNAMENJA ZODIAKA?