ISKREN POGLED POVE OGROMNO

Kako pomemben je v medsebojnih interakcijah iskren pogled?
Kako pomemben je v medsebojnih interakcijah iskren pogled?

Kako pomemben je v medsebojnih interakcijah iskren pogled?

Predviden čas branja: 4 minutes

V iskanju ljubezni mnogi tavajo z nejasnimi in pomešanimi pojmi v glavi, zato je pomembno stvari poimenovati s pravim imenom. Bistvo psihološkega mehanizma, ni v odnosu  do drugega, temveč v odnosu do sebe, natančneje do svojih občutij. Tudi zato, čeprav je videti podoben neki obliki ljubezni, ne more biti ljubezen, temveč je oblika narcisoidnosti. Ljubezen ni samo občutje, je predvsem odnos čustvene povezanosti, v katerem je prostor za prijetna, toda občasno tudi za neprijetna občutja ali ravnodušnost.

Ljubezen je stabilna in dolgotrajna prav zato, ker tisti, ki ljubi, izjavlja Ljubim te tudi, kadar se jezim nate, ali Ljubim te tudi, kadar te pogledam, pa mi srce ne vztrepeta od ljubezni.

Obstajajo različne oblike neverbalne komunikacije, toda ko gre za vprašanje naklonjenosti ali nenaklonjenosti med pari, ima pogled posebno mesto. Če so oči res okno človekove duše, potem lahko iz načina, kako nekdo gleda, marsikaj razpoznamo. Zato se že od otroštva kot posebna socialna veščina razvija sposobnost branja tujih pogledov. Na podlagi pogleda domnevamo, kako se drugi res počuti, kaj v resnici doživlja, kaj resnično namerava.

Kako pomemben je v medsebojnih interakcijah iskren pogled?

Kadar ljudje nosijo maske, bodisi zaradi ljubeznivosti ali kakšnega drugega razloga, je lahko pogled tisto, kar najbolj izdaja njihovo pravo doživljanje.

S primerjanjem pogledov in izrazov na obrazih drugi ljudi sklepamo, kaj mislijo o nas, tako kot to počnejo tudi oni, ko gledajo nas. Velikokrat usmerimo pogled k nečemu, kar nam je pomembno. Ko neka oseba gleda drugo, kaže, da je zainteresirana za kontakt, za stik. Čim dlje in čim pogosteje gleda, tem večje je njeno zanimanje. Ta dejstva odsevajo tudi na kolektivni jezikovni ravni. Če nekoga spoštujemo, ga gledamo, vidimo in prepoznamo. Zato pravimo, da je taka oseba vidna. Iz enakih razlogov je nastala tudi beseda ugled. Prihaja od gledati v nekoga. Spoštovana oseba pa je prav tako vzor, nekdo, v kogar se zre, gleda z željo, da bi bili enaki, da bi bili kot on.

Enako je pri besedi rešpekt, kar prav tako pomeni nekoga gledati. Kadar pa nekdo spoštuje druge, je obziren in uvideven.

Kako pomemben je v medsebojnih interakcijah iskren pogled?

Pogled pa je prav tako tudi močno erotično sredstvo. O velikih zapeljivcih se omenja prav moč njihovega pogleda, ki je hipnotično delovala na njihove žrtve. Pogled v določen del telesa druge osebe je lahko diskreten namig seksualne privlačnosti, a tudi predrzno in nedostojno slačenje s pogledom. Toda pogled je lahko tudi način, da se izrazi neprijaznost. Tako, tisti, ki zavida, prav tako gleda v to, kar drugi nezasluženo ima, on pa nima, kar mu je pritegnilo pogled. Podobno je tudi pri ljubosumju, sovraštvu in drugih neprijaznih čustvih. Prav zato, ker je pogled tako razkrivajoč, mnogi skrivajo svoje namene s tem, da se pretvarjajo, da ne gledajo in ne vidijo.

Dvorni pogled je, pogled, ko se oseba trudi držati glavo v nasprotni smeri od tistega, v kogar gleda. Veliko mladih se sramuje pokazati naklonjenost. Skrivajo svoje poglede, ker pričakujejo, da jim bodo najprej drugi pokazali znake naklonjenosti. Manj jih je sram, ko dojamejo, da je drugim vedno prijetno, ko spoznajo, da so nekomu všeč, celo takrat, ko jim ta oseba ni všeč. Ko pa se tretjič srečajo s pogledi, je čas za spoznavanje.