ČAS JE, DA BOŽIČNO ŽITO OSVETLI NAŠA SRCA IN DOMOVE

Dan simbolične setve božičnega žita predstavlja praznik luči, videnja in pričakovanja
Dan simbolične setve božičnega žita predstavlja praznik luči, videnja in pričakovanja

Dan simbolične setve božičnega žita predstavlja praznik luči, videnja in pričakovanja

Predviden čas branja: 3 minutes

Že tisočletja se je obdržal običaj setve božičnega žita (pšenice) v začetku decembra in sicer 04.12. na dan / god sv. Barbare, ki je zaščitnica kmetov, rudarjev in strelcev, 08.12. na Marijin praznik brezmadežnega spočetja, ki je bila predvidena za svetost, čistost in milost ali 13.12. na dan sv. Lucije, ki oznanja božič kot rojstni dan luči. Ker pšenica obožuje svetlobo, povezujemo ta dan z božičnim žitom. Dnevi med sv. Lucijo in božičem so Lucijini dnevi. Po starih legendah je sv. Lucija izgubila oči, ki ji jih je še lepše kot prej povrnil Bog.

Pred uvedbo gregorijanskega koledarja je bil to najkrajši dan v letu.

Na ta dan lahko tudi za pridih nežnosti narežete češnjeve vejice, ki se bodo v vodi do božiča razcvetele in vam pričarale pravo pravljično vzdušje, saj češnjev cvet ponazarja radost. Sv. Lucija je zaščitnica vida, steklarjev, pisateljev, tkalcev, krojačev, kovačev in kmetov.

Ker imamo danes domove precej bolj ogrevane kot včasih, je najprimernejši za setev dan sv. Lucije, saj bodo zrna imela dovolj časa za kalitev in rast, da bo žito v vsej svoji popolnosti zažarelo ravno na božični dan. Čudovite rosne kapljice, ki se ustvarijo na njem kot drobni kristalčki, predstavljajo sicer po starodavni simboliki žalost, danes pa prej srečo in milost, ki se iskri in nam prižiga iskrice  v srcu.

Dan simbolične setve božičnega žita predstavlja praznik luči, videnja in pričakovanja

Osnovni namen sejanja božičnega žita v tem času, je ponazarjal plodnost pridelkov v prihodnjem letu.

Če nam božična pšenica zraste bujna, visoka in živo zelena, bo leto zelo bogato in žetev obilna, v kolikor postane šibka in bleda, pa bo žetev slabša. Danes mu pripisujemo tudi obilje in srečo v domu za naslednje leto. V tem kriznem času velike brezposelnosti in finančne krize, je to še toliko bolj pomembno, saj nam bo ta običaj in njegova simbolika vdahnila novo upanje v prihajajočem letu.

Božičnemu žitu že od nekdaj pripisujejo tudi nove začetke, pomlad in krog življenja (smrt, rojstvo), novo življenje, našo regeneracijo in vitalizacijo ter blagoslov žetve in obilja. V naš dom prinese živost in prispeva k popolnosti božičnega vzdušja, saj se usklajeno zliva z ostalimi božičnimi simboli, ter dekoracijami. Vaše jaslice bodo delovale še bolj mistično in živo, če jim boste dodali v dekorativno usklajeni posodi (keramični) lesketajoče živo zeleno, sveže, rastoče božično žito.

Harmonično se bo zlilo v božično okrašen prostor v rdeči, beli ali zlati posodi.

V posodi oblike zvezde bo prišlo do izraza v vsej svoji simboliki. Lahko ga posejete tudi na bele krožnike, na mah, zemljo, žagovino, vato ali se poigrate z setvijo v svileni nogavici in z njo oblikujete različne živali, kot je muca, kuža, ljubek jež z ustvarjalno domišljijo, ter z dodanimi par gumbi za očke, nos, usta…možnosti je neomejeno. Na sredino lahko postavite kozarec, da bo tam ostal nezasejan prostor, namenjen sveči. Z oblikovanje živalic iz božičnega žita boste navdušili vaše otroke, jih pritegnili k skupnemu ustvarjanju, pričakovanju prvih kalčkov in jim na tak način predali božični običaj, ter simboliko. Če ste se za ta običaj odločili prvič, ga lahko posejete na vse tri datume in opazujete katera setev je za vaše temperaturno okolje najprimernejše.

Ko bo zrastla več kot deset centimetrov, jo pristrizite, odrezane bilke pa lahko uporabite za dekoracijo krožnikov ali si z njimi oplemenitite smotie. V kolikor boste vaše pšenično žito vsak dan pršili z vodo, (vendar pazite, da voda ne zastaja v posodi), vas bo ta pšenica razveseljevala ves praznični čas, ter vam naklonila prijetne občutke praznika luči, ki obljublja vedno več svetlobe in napoveduje prihajajočo zeleno pomlad.

Pripravila T.C.