BRIGITO SKRBI ZA HČI, KI JE ODKAR ŠTUDIRA DEPRESIVNA

Bralka Brigita je zaskrbljena za hči, ki je odkar študira depresivna in nevzdržna
Potrebujete nasvet?

Bralka Brigita je zaskrbljena za hči, ki je odkar študira depresivna in nevzdržna

Predviden čas branja: 3 minute

Skrbi me za hči, ki je bila prej vsa leta zelo pridna, delovna, prijazna, odkar pa se je vpisala na fakulteto, je postala depresivna. Predavanj ne obiskuje redno, saj pravi, da je vse skupaj brez veze. S prijateljicami, ki so ji pomenile vse se ne druži več, saj pravi da se z njimi ne počuti več dobro. Kljub temu da je lepa in postavna, je fantje še ne zanimajo. Predlagala sem ji, naj si poišče dodatno delo, je odgovorila, da med študijem ne misli delati, ker bo potem preutrujena.

Res je, da s hčerko živiva sami, oče se je odselil že nekaj let nazaj in tudi z njo nima kontaktov, vendar to ne pomeni, da lahko punca zavrže svojo mladost in posledično tudi življenje, saj sva vedno dobro funkcionirali.

Bralka Brigita je zaskrbljena za hči, ki je odkar študira depresivna in nevzdržna

Skušam biti tudi njena prijateljica, ne samo mama, vendar vedno znova naletim na frazo, naj se neham vtikati vanjo, ter da je jaz ne razumem. Ona pa je prepričana, da pri svojih rosnih 19-tih letih resnično ve, kaj je dobro zanjo. Mislim, da ne, ker potem ne bi bila tako nevzdržna in celo depresivna ter odklonilna. Kaj naj storim, saj sem obupana?
Brigita

Nasvet za bralko

Brigita, stanje vaše hčerke je danes zelo pogosto, saj se mladi več ne znajo zabavati in hkrati izpolnjevati svojih dolžnosti, kot so to počeli v vaših časih. Razumem vas, da ste zaskrbljena, saj opažate številne spremembe, med drugim tudi to, da vaša hči že nekaj mesecev zavrača družbo. Ste jo morda vprašala, kaj se je zgodilo, da se je za ta korak odločila? Razlogov je lahko veliko, morda tudi ta, da jo je kdo prizadel in se je umaknila iz užaljenosti.

Razložite ji, da prijateljstva v mladosti pridejo in grejo ter da je zelo pomembno, da konča fakulteto v pravem času, saj ne bo kasneje čisto nič lažje.

Bralka Brigita je zaskrbljena za hči, ki je odkar študira depresivna in nevzdržna

Kljub temu da je že polnoletna, ji lahko umirjeno postavite kakšen pogoj, vsaj to, da se mora predavanj udeleževati resno ter opravljati izpite, saj je to njena trenutna zaposlitev. Pomembno je, da je vaša hči odrasla oseba in s tem zmožna sprejemati odločitve, ki temeljijo na njenih interesih, vendar je pomembno tudi, da jo opozarjate, ko se na svoji poti izgublja, saj sama nima dovolj izkušenj.

Stanje, ki ga opisujete vsekakor nakazuje na določeno stisko, zato bi bilo najbolj pomembno ugotoviti, kaj vašo hči v resnici obremenjuje in kdaj so se začele te večje spremembe. Poskusite ustvariti zaupanje, saj potem vse njene obsodbe nekako odpadejo in lažje bosta našli skupni jezik ter rešili situacijo, da bosta obe bolj zadovoljni.

Pripravljeno za Govori.se