Brat je zapadel v slabo družbo, kako mu naj pomagam?

Brat je zapadel v slabo družbo
Brat je zapadel v slabo družbo

Brat je zapadel v slabo družbo, želim ga pravilno usmeriti

Z bratom živiva sama z mamo, ki je cele dneve odsotna. Sama sem stara 30 let in zelo odgovorna. Končala sem študij, sedaj sem zaposlena in tudi finančno sem samostojna. Pri bratu je drugače. Dopolnil je 20 let, misli da je cel svet njegov, opazila sem, da ne hodi redno na predavanja, da je večkrat pijan in da kadi travo, torej sklepam, da je brat zapadel v slabo družbo.

Pogovarjati se z njim ne da, saj takoj dobi histeričen napad in se dere, naj se brigam zase. Mami sem poskušala celotno zadevo že večkrat razložiti, vendar nobenega posluha z njene strani. Ona pravi da je polnoleten, da se bo že znašel. Jaz, ki pa ga cele dneve opazujem, pa se s tem ne strinjam in smatram, da potrebuje pomoč. Patricija

Odgovor svetovalke Lare

Draga Patricija, lepo od vas, da ljub temu, da ste sama še mlada kažete takšno zanimanje za bratovo stanje, kar dokazuje, da ga imate kljub vsemu srčno rada. Mama je po vsej verjetnosti že nekaj časa nazaj začutila, da ste vi dovolj odgovorna, da držite vse vajeti v rokah, zato se je tudi odločila, da pri vzgoji ne bo več toliko prisotna.

Res pa je, glede na dejstvo, da je zelo malo doma, da si na nek način zatiska oči pred sinovim početjem, saj se počuti nemočno in izgubljeno in se iz tega razloga podzavestno tudi umika od doma. Poskusite se pogovoriti z bratom, vendar na drugačen način. Z obtožbami pri njem ne boste dosegla ničesar, saj ima v sebi že tako veliko jeze na cel svet, ki ga obkroža.

Brat je zapadel v slabo družbo, potrebno ga je usmeriti

Poskusite postati njegova prijateljica in kasneje morda celo zaupnica. Razložite mu, da ste bila tudi sama v dvajsetih v podobnih energijah, vendar lahko droge, izostajanje v šoli in podobni koraki človeku, če nič ne naredi sam s sabo uničijo tudi prihodnost in možnosti za kasnejši napredek.

V prvi fazi bo brat verjetno zavračal vašo pomoč, morda pa si bo premislil. Prav je, da o vseh spodrsljajih sporočate tudi mami, da je vsaj seznanjena z njegovim početjem. Nikakor ni vaša dolžnost prevzemati vloge starša, to je samo vaša dobra volja in občutek pripadnosti družini, s čimer ni popolnoma nič narobe.

Posvetite se reševanju zadev na malce bolj hladen način, brez osebnega vpletanja. To vam, kot ste že opazila, neprestano povzroča slabo voljo in nemir. Bratu razložite tudi, da živimo v časih, ko brez izobrazbe težko v življenju uspeš, da bo vse skupaj jemal malce bolj resno in odgovorno.

Članek je bil objavljen v reviji Lady/Magdalena svetuje

Če imate tudi vi težavo, pokličite za individualen nasvet.