Upokojitev je težava, zaradi katere bralec piše Lari

Znašel sem se v položaju, ki bi ga marsikdo sprejel z nasmeškom na obrazu, meni pa je povzročila velike težave. Vso življenje sem užival v svoji službi, tudi telesno sem zelo dejaven. Pred nekaj meseci pa sem nepričakovano izvedel, da bom moral v pokoj, čeprav sem načrtoval še vsaj dve leti dela.

Ta informacija je razveselila moje domače, mene pa močno razžalostila, saj imam sedaj, ko nisem več v službi, občutek, kot da sem popolnoma nekoristen, nimam energije, čeprav vem, da bi sedaj lahko počel vse tisto, za kar prej nisem našel časa. Vsi mi govorijo naj uživam, jaz pa si želim delati in ohraniti svoj tempo. Kaj mi svetujete, saj sem obupan? Branko

Spoštovani Branko, res je, večina ljudi čaka na težko zaslužen pokoj, saj imajo takrat več časa zase, hobije, družino in vnuke. Razumljivo je, da vas je predčasna upokojitev šokirala. Vaš um je še vedno zelo aktiven in hrepeni po napredku.  Poskusite biti tisti, h kateremu bodo otroci prišli, ko bodo potrebovali razumevanje, spoštovanje in ljubezen ter seveda pomoč.

Bodite njihov prijatelj in skušajte z njimi preživeti več časa. Videli boste, da boste v njihov družbi kmalu spet našli svoje zadovoljstvo. Ker pišete, da rad hodite v gore, je morda sedaj čas za kakšen daljši podvig, katerega vam čas prej, ko ste bili poslovno aktivni ni dopuščal.

Preprosto povedano, ohranite način dejavnega življenja. Vendar skušajte svojo energijo preusmeriti na druga področja. Pravzaprav ste si verjetno sami ustvarili neugodno samopodobo ob vstopu v pokoj. Počutite se nepotrebne, vendar vedite, da imate sami v rokah svoje škarje in platno.

Upokojitev ni nujno slaba

Če vas še vedno spremlja občutek, da niste doživeli svojega poklicnega zadovoljstva, bi lahko morda še nadaljevali svoje delo, honorarno. Ta možnost je lahko vaša racionalna rešitev, zato jo poskusite udejanjiti. Pravi recept za človekovo rast je neprestano učenje. Zato je smotrno tudi, da se usmerite v kakšna nova znanja in jih nadgradite, saj imate čas, hrepenite pa po delu z možgani.

Zapomnite pa si, da sedaj niste le upokojenec, ampak imate še vedno svoj poklic, izobrazbo ter širino, ki ste jo pridobili na delovnem mestu. Upokojitev je lahko tudi začetek novega, lepšega in bolj obilnega obdobja, zato jo izkoristite sebi v prid.

Imate težavo in želite, da vam svetujemo individualno?