Bralko Natalijo pestijo družinske težave v povezavi z bolnim očetom

V zadnjem obdobju so se nam v krogu družine nakopičile težave, ki jih sama več nisem sposobna nadzirati. Oče, ki je starejši, je pred nekaj meseci padel in žal obležal na postelji. V dom nikakor ne želi, jaz, brat in sestra pa se ne moremo dogovoriti, kdo bi lahko skrbel zanj.

Zaenkrat je pri meni, vendar sem tudi sama bolna in nimam dovolj moči skrbeti zanj. Saj so potrebne tudi težje fizične aktivnosti.

Bralko Natalijo pestijo družinske težave v povezavi z bolnim očetom

Brat in sestra se zagovarjata in se na vsak način izmikata odgovornosti. Resnično ne vem, kaj naj storim. Saj sem popolnoma nemočna. Svojega življenja sploh več nimam, saj se cele dneve posvečam le očetu.

Natalija

Spoštovana Natalija, visoke starosti si sicer vsi želimo, vendar nihče od nas ne želi biti nemočen in odvisen od drugih, verjetno tudi vaš oče ne.

Tudi sam je nemočen in predvidevam, da si takšne starosti zagotovo ni želel. Razumljivo je, da ne morete skrbeti za očeta, če ste tudi sami zdravstveno ogroženi. Zato imate vso pravico, da to izpostavite bratu, sestri in seveda tudi očetu, ki mu sicer vaša oskrba zelo ustreza in je z njo zadovoljen, saj mu posvečate veliko svojega dragocenega časa.

Pri sestri in bratu se pojavlja velik strah, saj imata občutek, da bosta morala, če bi prevzela skrb za očeta temu prilagoditi tudi svoje življenjske pogoje in načrte.

Če nista pripravljena prevzeti skrbi, imate na voljo še dve možnosti. Prva najlažja je, da se pozanimate pri ustanovah, ki so za to zadevo kompetentne. Ter si zagotovite dodatno, sicer plačljivo pomoč, pri težjih opravilih, povezanih z očetom. Vsekakor se poskusite dogovoriti z bratom in sestro, da si stroške razdelite, kar je za njiju še vedno lažja opcija, kot da eden izmed njiju prevzame celotno skrb za očeta.

Zadnja najbolj neljuba možnost pa je dom starejših občanov, s čimer pravite da se vaš oče nikakor ne strinja.

Kljub vsemu mu bo potrebno dotično razložiti, ter poudariti tudi svojo nemoč. Veliko lažje vam bo, če se boste o vseh teh zadevah dogovarjali skupaj z bratom, sestro ali obema, saj tako ne bo celotna skrb na vaših bremenih. Poudarite tudi, da sami enostavno ne morete več skrbeti za vse, saj ste s tem ogroženi tudi sami, ter da je skrb za očeta breme vseh vključenih.

Pripravljeno za Govori.se

Ste se znašli v podobni situaciji kot bralka Natalija? Svetovanje, ki vas bo presenetilo v pozitivni smeri.