GOSPODOVALNA MATI IN ŽIVLJENJE Z NJO

Kakšno je življenje z gospodovalno materjo?

Kakšno je življenje z gospodovalno materjo?

Predviden čas branja: 4 minutes

Gospodovalna mati ravna s sinom načeloma enako kot s hčerko, toda bolj napadalno. Sistematično ga ovira, da bi se družil z dekleti. To navadno dela tako, da ga čim bolj zaposli. Če mladenič kljub temu najde priložnost, da se druži z dekleti, mu mati vztrajno sugerira nezaupanje do žensk. Pogosto mu svetuje, naj omeji ljubezensko življenje na površna, prehodna izključno intimna razmerja z ženskami. Želi namreč preprečiti, da bi se sin zaljubil. Če pa se ta vseeno naveže na stalno partnerico, si mati prizadeva, da bi jo spoznala.

Gospodovalna mati ima na razpolago še eno močno sredstvo, s katerim drži sina pod svojo oblastjo.

To je občutek hude krivde, ki mu ga energično vsiljuje vsakokrat, ko je sin predrzen, da je ne uboga, da naredi kaj proti njeni volji, predvsem na ljubezenskem področju. Tedaj mu očita, da je ne spoštuje, da je slab sin, da bo zaradi njega zbolela. Pogosto se pritožuje zaradi različnih psihogenih motenj, zaradi nespečnosti, glavobola, ki so posledice sinove, brezobzirnosti in nehvaležnosti. Na ta način dela sina odgovornega za svoje duševno in telesno zdravje oziroma krivega za vsako njeno slabo razpoloženje ali telesno motnjo zlasti takrat, ko skuša oditi v ljubezensko življenje po lastni volji.

Kakšno je življenje z gospodovalno materjo?

Mamin sinček ima vedno manjše ali večje težave pri ustvarjanju trajne ljubezenske zveze oziroma uspešnega zakona.

Intenziteta teh težav je odvisna od tega, koliko je podvržen materi, v kolikšni meri je postal nesposoben za pravo intimno ljubezen. Če je moški popoln mamin sinček, je mati povsem zasužnjila njegovo čustvenost, zato ni zmožen ljubiti ženske. Tako je podvržen materi, da sprejema brez ugovora vse njene želje in zahteve. Tudi takrat, ko je že odrasel, samostojen človek, se ničesar ne loti, preden ne obvesti o tem matere in ne dobi njenega soglasja.

Malo se druži z ženskami, redko stopa v ljubezensko razmerje. Če to naredi, je zveza kratkotrajna, čustveno zelo površna ali pa gre le za občasne intimne odnose. Takšen moški se čuti negotovega pred ženskami, je zadržan, celo zavrt, ali pa se obnaša preveč samozavestno, ironično, napadalno. S takšnim vedenjem poskuša skriti svojo ljubezensko nemoč.

Nekateri mamini sinčki se včasih sicer poskušajo upreti mamini oblasti, vendar to počnejo deloma, v tem niso dosledni.

Kakšno je življenje z gospodovalno materjo?

Odločajo se za ljubezenska razmerja in se celo poročijo. Toda takoj se postavijo na materino stran, ko se mati spre s snaho. To pa se dogaja vsak dan, kajti ljubosumna tašča neutrudno napada snaho, z željo, da bi jo odstranila iz sinovega življenja. Sin bi se sicer hotel znebiti podrejenosti materi, toda nima zadosti moči. Kako hitro se sooči z materino samovoljo, popusti. Za nekatere mamine sinčke je značilno, da v zakonu popolnoma spremenijo vedenje do žene, zlasti ko jo pripeljejo v materino okolje.

Moški, ki je bil dotlej pozoren do žene, jo v materini prisotnosti zanemarja, z materjo se veliko pogovarja, z ženo pa izmenjan le nekaj besed. Z materjo se šali, do žene pa je zadržan ali pa stresa jezo nanjo. Do matere je uslužen, ženinih želja in potreb pa sploh ne opaža. To je znamenje strahu pred materjo, ki je tipično za mamine sinčke. Ljubezen, ki jo je moški čutil do žene, preden se je poročil z njo, ne more v zakonu naenkrat izginiti. Toda mamin sinček si ne upa kazati pozitivnih čustev do žene niti takrat, ko mamica ni navzoča, ampak je kje v bližini.