Napetost s strani tašče muči bralko, ki se obrača na Larino svetovanje

Imam težavo, za katero smatram, da je zelo pogosta in sicer odnos s taščo. Sem nekoliko zmedena, saj se že več let trudim. V širšem krogu družine bi rada vzpostavila boljše odnose in dosegla mir. Vedno večji problem je tašča, s katero skupaj bivamo. Vedno bolj se vtika v naše življenje, in nadzoruje kaj počnemo.

Prav tako so se ji konstantno začele pojavljati zdravstvene težave in nas z njimi ves čas obremenjuje, kar nam sicer ne predstavlja težave, vendar njena zdravnica zagotavlja, da je z njo vse v najlepšem redu, ona pa ves čas išče pozornost. Posledično so se začeli pojavljati konflikti tudi z možem in v smeri vzgoje otrok. Svetujte mi prosim, saj se vse vrti le še okrog tašče, vsi ostali pa smo napeti in nervozni. Branka

Spoštovana Branka, življenje s starši pod eno streho je v večini problem. Različne generacije imajo popolnoma drugačen način življenja in pogled na vzgojo in podobne zadeve, ki se nas dotikajo v vsakodnevnem delovanju. V vašem primeru je situacija še težja, saj nimate druge možnosti stanovanja, oziroma bivanja.

Poskusite se kot družina pogovoriti in tašči postaviti jasna merila.

Ne dovolite si, da manipulira z vašim življenjem, saj to posledično vodi v nezadovoljstvo. Moža je potrebno malce razumeti, saj je razpet med družino in materjo, ki jo ima rad, zato bo imel pri reševanju te situacije verjetno še več težav.

Napetost s strani tašče

Strah ga je, da bi mu mama zamerila, če ne bo vedno na voljo, zato mu bo potrebno dajati še več podpore, da se ne bo počutil zapostavljenega. Otrokom razjasnite, da je prav, da imajo babico radi, ter da se družijo z njo, vendar da glede vzgoje obstajajo le vajina pravila, ne njena.

Najlažje boste vse skupaj rešili postopoma, s pogovori, ki se lahko obrnejo tudi v konflikte. Kljub vsemu je boljša možnost, kot da se še naprej tiho prilagajate in dovolite manipulacijo nad vašo družino.

Najbolj pomembno pa je seveda, da kot družina držite skupaj, saj se bo s tem moč vpliva vaše tašče in napetost s strani tašče zagotovo zmanjšala.

Možu razjasnite, da ste vi njegova družina in da to, da živite pod isto streho, ne pomeni, da mora upoštevati vse smernice in pravila svoje matere, ki se ne končajo. Ne bojte se, da boste s temi spremembami ustvarili še slabše vzdušje in zamere. Trenutna situacija vas veliko bolj obremenjuje, kar veste sami. Dolgoročno pa seveda obstaja tudi možnost razmisleka o morebitni selitvi, s tem bi se vsem tem težavam spretno izognili.

Imate težavo in želite, da vam svetujemo individualno?