ALI JE LJUBITI IN BITI LJUBLJEN POTREBA?

Ali je ljubezen potreba ali je nekaj več?
Ali je ljubezen potreba ali je nekaj več?

Ali je ljubezen potreba ali je nekaj več?

Predviden čas branja 4 minute

Nekateri pravijo, da je sama ljubezen pravzaprav potreba. To velja le za tiste, ki ne čutijo ljubezni, medtem ko hkrati čutijo potrebo po tem občutku. To je razumljivo. Ko govorimo o potrebah, da ne gre samo za telesne in intimne. Lahko so tudi emocionalne, biološke, celo genetske ali pa družbene, oziroma ideološke diktirane z načinom življenja. Če najdete nekoga, ki zadovoljuje vse, ali večino bingo, to je ljubezen! Edino, da ni tako! Namreč, kot ve vsakdo s trohico izkušenj, se ljubezen zelo pogosto dogaja veliko prej, preden veste, da bo ta nekdo zadovoljil vse vaše potrebe.

Kemija, prepoznavanje. Tisto nekaj.

Ne govorimo o zaljubljenosti, pač pa o nečem, kar s časom raste, ne glede na to, kaj ta nekdo dela, ali je ob nas ali ne. Ljubezen nastaja iz nepojasnljivih razlogov, vsaj našemu umu. Pravimo, da srce ve, in pri tem mislimo, da ne moremo razložiti, zakaj se je nekaj zgodilo. Šele pozneje začnemo kopati po ljubezni, jo testirati, pričakovati od tega nekoga, da se prilagodi potrebam. Če to naredi, je dobro ; če ne gremo iskat koga drugega. V takem primeru, kaj smo naredili?

Ljubezen, ki se je prvotno pojavila spontano, smo pogojevali s svojimi potrebami, torej smo jo žrtvovali sebi.

Ali je ljubezen potreba ali je nekaj več?

Zelo egoistično in niti malo ljubezensko. Včasih se prava ljubezen pojavi šele sčasoma, res je. A tudi takrat ne gre za zadovoljevanja potreb in izpolnjevanje vzorcev, pač pa ravno nasprotno, gre za sprejemanje razlik in globoko spoštovanje lastnosti tistega, ki ga imamo radi, njegove svobode, značaja in vsega drugega.

Postaviti vnaprejšnji vzorec pred ljubeznijo, to pomeni zgrešiti. A prav to dela večina ljudi. Namesto, da pusti ljubezni, da sama najde pot do uresničenja, jo oblikujejo po pravilih. Če želimo živeti ljubezen, je to treba spremeniti. In ta sprememba ne bo lahka. Še več, včasih bi se lahko zdela šokantna. Najpomembneje je dopustiti ljubezen, da živi in diha, kot si pač želi, in ne tako, kot si mi želimo.

Ljubezen ni izpolnjevanje potreb.

Ali je ljubezen potreba ali je nekaj več?

Ljubezen ne pride vedno med ljudmi, ki mislijo enako. Ne pojavlja se med tistimi, ki se ujemajo v vsem, kar delajo in naredijo. Še več, pojavlja se med različnimi ljudmi in z različnimi razlogi. Pogosto nosi s sabo izzive, probleme, težave celo trpljenje. A kakorkoli že, ljubezen, tista prava, resnična, je redek pojav in redek dar. Ne pojavi se kar vsak dan, pač pa pride v posebnih trenutkih. Skozi naše življenje gre na tisoče ljudi, a le redki sprožijo nekaj v nas, nekaj kar lahko imenujemo ljubezen.

Ljubezen je dar! In zato je treba ljubezen, dragoceno, kakršna je, varovati.

Sprejmite zamisel, da je treba slediti ljubezni, ne pa jo vleči za sabo in jo oblikovati po svojih željah, vam ne bo težko sprejeti še enega pomembnega načela; ljubezen se nikoli ne sme zapustiti, še posebno pa je ne namerno uničevati. Odslej naj bo ljubezen v središču naše pozornosti. Sprejmite jo kot dar z neba. Ljubezen je nedotakljiva, sveta. Nikoli je ne smete žrtvovati, pa naj bo karkoli, niti zaradi kakšne potrebe. A način za katerega boste živeli, izražali in vzdrževali svojo ljubezen, pripada polju vseh možnosti.

Preberite tudi OBVLADATE OSVAJANJE IN ZAPELJEVANJE? in HOROSKOP: SPADATE MED ZNAMENJA, KI JIM NI DO POROKE?