POVEZANOST TELESA, DUHA IN DUŠE

Osebna rast: Povezava med telesom, duhom in dušo
Osebna rast: Povezava med telesom, duhom in dušo

Osebna rast: Povezava med telesom, duhom in dušo

Predviden čas branja: 3 minutes

Človek ima telo, duha in dušo. Vsi trije deli so med sabo neločljivo povezani.  Če je bolan eden od njih, zbolita tudi druga dva. Za srečo, zadovoljstvo in zdravo življenje moramo izpostaviti popolno harmonijo med njimi. Ko govorimo o zdravju ne mislimo zgolj na telo, temveč na stanje harmonije in odsotnost motenj na vseh treh področjih. Na tej ugotovitvi temelji pojem psihosomatike, ki v medicini dobiva vedno večji pomen.

Znano je, da je veliko bolezni psihosomatskega izvora.

Mnogi ljudje imajo težave na duhovni in duševni ravni. Njihovi strahovi, težave, stiske in skrbi se spremenijo v telesne težave in se izrazijo v boleznih. Zdravljenje je v tem primeru usmerjeno samo na simptome. Mnogo pomembneje je, da spoznamo in obravnavamo vzroke bolezni.

Osebna rast: Povezava med telesom, duhom in dušo

Na vseh življenjskih področjih imamo določena pričakovanja, v partnerstvu, ljubezni, spolnosti, družbenem položaju in mnogih drugih.

Če jih ne zadovoljimo, se lahko telo odzove z boleznijo. Nekateri ljudje svoje težave zadržijo zase, ker nimajo nikogar, s komer bi se o njih pogovarjali, ali ker jih preprosto ne znajo izraziti. Ker svoje skrbi in stiske pogoltnejo se posledice izrazijo v želodčnih težavah. Podobna povezava obstoji med telesom in prehrano. Telesu moramo nuditi tisto, kar potrebuje. Postati moramo pozorni na notranje signale, ki nas opozarjajo, kaj zahteva telo in kakšno hrano lahko uživamo, da ne bomo imeli težav.

Razvijati moramo duhovno odprtost, ki nam omogoča naravno izbiro.

Telo nas samo opozarja , kaj mu je všeč. Smo kot bitja z velikimi glavami, rokami in nogami, ki jih držijo skupaj vezi volje. Toda v središču našega telesa je praznina. Vedno zaupamo samo sebi, svojemu razumskemu mišljenju. Nepričakovani dogodki nas zmedejo in razburijo. Namesto, da bi se z njimi soočili z nasmehom in prijazno besedo, postanemo agresivni. Pri tem ne opazimo, da agresijo usmerjamo vase in da prizadevamo sebe.

Zavest o povezanosti telesa, duha in duše nas opozarja, da moramo pogledati v svojo notranjost.

To je edini način, da spoznamo svoje možnosti in meje na različnih področjih. Ob koncu dneva gotovo želimo imeti občutek, da smo sposobni in uspešni, da dobro opravljamo svoje naloge in obveznosti, da obvladujemo vsakdanje zahteve. Toda morali bi imeti tudi občutek, da pri tem nismo pozabili nase. Človeški organizem je več kot vsota celic. Šele ko povežemo vse dele svojega življenja in doživljanja v skupno enoto, nastane nova resničnost.

Osebna rast: Povezava med telesom, duhom in dušo

Toda če izgubimo notranje ravnovesje, se lahko pojavijo resne  psihične težave, ki povzročajo telesna obolenja.

Ne zadošča, da se zgolj teoretsko, akademsko ali klinično spoprimemo s človeško duševnostjo in vedenjem ter pozabimo na prakso. Vitalna moč predstav vas bo obogatila. Opazili boste, da živite bolj zavestno, da ljubite bolj sproščeno, da lahko v sebi oživljate stvari, za katere doslej niste vedeli, da obstajajo.

Stvari, ki so mirovale v skriti kotičkih vaše zavesti, vam bodo, ko jih boste priklicali, pomagale k novemu življenju. To je sproščanje skritih energij. Občutimo jih, kadar v situaciji, ki zahteva od nas izjemen pogum aktiviramo svoje moči.  Izberite ponujene možnost in jih izkoristite v lastno dobro in v dobro svojih soljudi.

Zakaj je spoštljiv odnos do telesa blagodejen za naše duhovno življenje?

Spoštljiv odnos je pomemben, ker kar počnemo s svojim telesom, ima neposreden vpliv na našo dušo.