Kaj storiti, če se pojavi panični napad?

Zaposleni ste z normalno življenjsko dejavnostjo, ko vam naenkrat začne razbijati srce, začnete hitro in plitvo dihati, se znojite in tresete. Bojite se, da imate srčni infarkt, da se vam bo zmešalo ali boste celo umrli. Nato v nekaj minutah napad mine. Od kod so prišli ti občutki? Na žalost ni jasnega odgovora.

Obstajajo dokazi tako o genetski kot o biokemični osnovi. Obstaja tudi povezava s fobijami, kot so fobija pred šolo ali agorafobija, in z depresijo, zlorabo alkohola, nevarnostjo samomora ter sezonsko razpoloženjsko motenostjo. Nenaden občutek groze ali pogube povzroči hiperventilacijo, nekontrolirano, hitro in plitvo dihanje. Napadi lahko spremljajo uživanje psihotropnih zdravil ali mamil. Najpogosteje pa se panični napad pojavi kot strela z jasnega, lahko se začne med spanjem.

Kaj storiti, če se pojavi panični napad?

ZDRAVLJENJE

Ker vzrok paničnega napada večinoma ni znan, mora zdravljenje temeljiti na posameznem primeru. Vključuje lahko psihoterapijo, kognitivno vedenjsko terapijo ali zdravila. Alternativni načini zdravljenja se bojujejo proti tesnobi in sproščajo telo.

Psihoterapija nudi bolniku podporo in pomaga zmanjšati strašnost simptomov. Včasih je to dovolj, da motnja izgine. Pri ponavljajočih se napadih pa so potrebni dodatni ukrepi. Pogosto je uspešna kognitivno vedenjska terapija, ki bolnike v varnem okolju izpostavi telesnim občutkom panike. Občutke sprožijo s hitrim dihanjem, vrtenjem glave ali tekom navzgor po stopnicah. Bolnike naučijo tehnik za obvladovanje položaja, kot so sproščanje mišic in tehnike dihanja.

Kaj storiti, če se pojavi panični napad?

S številnimi alternativnimi načini zdravljenja lahko zmanjšate tesnobo, ki je vzrok paničnih napadov

  • AROMATERAPIJA, eterično olje sivke olajša tesnobo in stres.
  • DELO S TELESOM, tako čigong kot joga sproščata telo in pomagata zmanjšati tesnobo, ki jo bolniki občutijo med napadom.
  • ZELIŠČA, številna zelišča delujejo kot relaksanti in pomirjevala ter odpravljajo tesnobo. Poskusite čaj iz čeladnice ali baldrijana.
  • MEDICINA DUHA IN TELESA, meditacija in druge vaje sproščajo in pomagajo pomiriti ritem dihanja in zmanjšati tesnobo.

Vzemite si čas. Pomembno je, da ne upate na hitro ozdravitev. Zdravljenje potrebuje čas , izboljšanje pride z malimi koraki. Bodite strpni do samega sebe. Ljudje, ki doživljajo paniko, so pogosto preveč kritični do samega sebe.

Preberite tudi OSEBNA RAST: STRAH IN NJEGOV POMEN