Obtoževanje moža in bralka, ki potrebuj Larin nasvet

Mož, s katerim sva poročena že več kot dvajset let, je bil vedno dober, prijeten in družaben človek. Odkar je izgubil službo je postal nemogoč, kljub temu, da sama zaslužim dovolj, da ne živiva v pomanjkanju. Začelo se je z njegovimi agresivnimi izpadi, nenehnimi obtožbami in nalaganjem občutka krivde. Vse to se je stopnjevalo do točke, ko sem mu povedala kaj menim o vsem skupaj, nato se je agresivno spravil name tudi fizično.

Še dobro, da je bil v hiši tudi sin, da je nekako umilil zadevo, vendar po tej noči, čeprav je mož ne omenja nekako čutim strah in imam občutek, da ima on resne psihične težave. Nezainteresiran je za vse dejavnosti, ves čas se samo pritožuje in išče napake, zanimivo pa je, da je v družbi svojih prijateljev zelo dobro razpoložen, navdušen in nasmejan. Ko mu to omenim, seveda vzroji in enostavno se z njim ne morem več umirjeno pogovarjati. Svetujte mi prosim, saj se moje življenje ne vrti več pozitivno! Obtoževanje moža me spravlja v obup.
Veronika

Spoštovana Veronika, vaš mož se je očitno znašel v veliki osebni krizi. Izguba službe je v njem prebudila občutke manjvrednosti, ki so privreli na plano. Njegov odnos do marsičesa se je spremenil, kar opažate vsi v družini. Ni tip osebnosti, da bi odprto govoril o svojih težavah, zato se verjetno zateka v svoj svet, ki je trenutno bolj mračen in ne vidi nobene pozitivne točke v svoji prihodnosti.

Prav je, da mu s pogovorom priskočite na pomoč in ga skušate usmeriti k bolj pozitivnemu razmišljanju. Psihično nasilje in obtoževanje moža, s katerim mož v vas povzroča strah, ponižanje, občutek manjvrednosti, ogroženosti in druge duševne stiske je pogost spremljevalec fizičnega nasilja.

Obtoževanje moža je neznosno

Nasilen odnos je težko zapustiti, vendar ga je potrebno rešiti, saj ne vodi nikamor. Razložite možu, da fizičnega nasilja, ki ste ga bili deležni enostavno ne boste prenašali, ter mu postavite pogoj. Morate mu dati jasno sporočilo, da je njegovo vedenje nedopustno in nesprejemljivo, prav pa je, da mu pokažete, da ni sam in da ima vašo podporo.

Spoštovanje je vrednota, ki jo morata oba negovati vsak dan. Prav je, da ste se soočili z nastalo situacijo in o njej spregovorili, le tako ste vsekakor na dobri poti, da zadeve z možem tudi rešite in tako poskrbite za vajino zadovoljstvo v prihodnje.

Prispevek je bil objavljan v tedniku Kmečki glas.

Slika je last akademskega slikarja mag. Igor Banfi

Imate težavo in želite, da vam svetujemo individualno?