Iz mesta na podeželje, je vprašanje bralke

Z možem že ves čas živiva v mestu, sedaj pa je ob zapuščinski razpravi podedoval veliko kmetijo, česar seveda ni pričakoval. Mož je že od nekdaj užival v delu na zemlji, vendar zaradi službenih obremenitev za to ni našel pravega časa. Sedaj, ko je izvedel za to novico, je seveda vzhičen. Kot majhen otrok je in seveda je njemu samoumevno, da se čim prej preselimo na to kmetijo in prodamo stanovanje.

Sama nisem ravno ljubiteljica dela na zemlji in kmetiji, saj sem celo življenje živela v mestu, tako da so mi vsa ta opravila tudi tuja. Mož je sicer začutil moj strah, vendar noče nič slišati o tem, da bi bilo potrebno o vsem skupaj najprej razmisliti in se pogovoriti. Ne pa brezglavo skočiti v selitev. Moram priznati, da me je vse to močno obremenilo in ne vem, kako bom vse to sploh prenesla. Svetujte mi prosim, saj sem iz dneva v dan bolj obupana.
Sonja

Spoštovana Sonja, razumem, da vas je vse skupaj močno presenetilo in šokiralo, saj je ta informacija popolnoma porušila vaš mir in vas pahnila v nezadovoljstvo. Življenja na kmetiji si enostavno ne predstavljate. Vaš mož verjetno drugače gleda na vse to in se je dediščine razveselil, saj kmetijo vidi kot možnost za svoje ustvarjanje.

Imam pa občutek, da se v vsaj tej evforiji ne zaveda popolnoma, kaj to v resnici pomeni za vajin zakon in tudi zanj kot posameznika. On vidi v tej priložnosti nekakšno rešitev zase. Ni pa pomislil, da lahko ta odločitev vas zelo močno obremeni, saj niste podeželski tip osebe.

Iz mesta na podeželje?

Svetujem vam, da razmislite o vsem skupaj ter da se s svojim možem pogovorite, mu zaupate svoje strahove in dvome ter mu daste jasno vedeti, da si sebe na tej kmetiji žal ne predstavljate, saj bi bila nesrečna. Morda mu predlagate prodajo kmetije in s tem denarjem nakup hiše. Nekje vmes, sicer z vrtom, ki bi tudi za vas počasi predstavljal veselje.

Vendar ne z ogromno obdelovalnimi površinami, ki vsekakor zahtevajo veliko odrekanja in trdega dela. To je težko, če ni pravega veselja in zainteresiranosti za tovrstno delo. Če bo še vedno vztrajal, mu povejte, naj se organizira tako, da to ne bo podiralo vaših želja in vaših navad. Torej iz mesta na podeželje ali ne, odločite se sami.

Prispevek je bil objavljan v tedniku Kmečki glas.

Slika je last akademskega slikarja mag. Igor Banfi

Imate težavo in želite, da vam svetujemo individualno?