LARA IMA OBČUTEK, DA NI DOVOLJ DOBRA MAMA

Bralka Lara je obupana, saj ima občutek, da ni dovolj dobra mama
Bralka Lara je obupana, saj ima občutek, da ni dovolj dobra mama

Bralka Lara je obupana, saj ima občutek, da ni dovolj dobra mama

Sem 35 letna ženska, ki je pred tremi leti postala mamica. Oče otroka me je pred nekaj meseci čez noč zapustil in se odselil v tujino, s poslovnimi razlogi, ter mi dal jasno vedeti, nanj na njegovo vzgojo ne računam. Najprej sem mislila, saj bo že, sedaj pa opažam, da nekako ne zmorem, občutek imam da sem slaba mama. Glede na zahtevno službo in željo po čim bolj uspešni karieri se nikoli nisem poglabljala v materinske nasvete.

Mislila sem, da to nekako z otrokom pride samo, vendar sem izgubljena.

Bralka Lara je obupana, saj ima občutek, da ni dovolj dobra mama

Ne vem če svojega sina vzgajam prav, poleg tega ima občutek, da ga bom brez očeta težko vzgojila v pravega moškega. Čustva, povezana z bivšim partnerjem sem nekako razčistila, vendar pa si tudi ne predstavljam, da bi nov moški mojemu sinu igral očeta. Svetujte mi prosim.
Lara

Nasvet bralki

Spoštovana Lara, verjetno spadate med ženske, ki so pri dvajsetih bežale od materinstva, sedaj ko vas je doletelo, pa niste občutila tega, kar se vam je ves čas govorilo, oziroma, kar ste predvidevala. Spomnite se, kaj vam v otroštvu nudilo občutek varnosti in iskrene ljubezni, nato se vprašajte, ali tudi sami vložite sedaj dovolj truda in energije, da se vaš sin lahko počuti ljubljeno, kot ste se verjetno počutili vi.

Nehajte se bati, znebite se strahov in imejte v mislih, da v vlogi matere ni ostalih kriterijev.

Vsaka mati čuti sama, kaj je za njenega otroka najboljše, seveda v okvirjih normalne vzgoje. Upoštevajte pa nekaj manjših splošnih nasvetov, ki so nekakšno vodilo k primerni in učinkoviti vzgoji. Ko imate z otrokom kosilo, večerjo, ugasnite televizijo in utišajte svoj telefon, saj so obroki tisti redek trenutek, ko lahko skupaj resnično uživata. Otrok bo v tem času veliko pridobil in se z vašo pomočjo tudi kaj novega naučil. S tem boste dosegli tudi to, da bo jedel bolj zdravo, kar je zelo pomembno. Ko gre spat, bo zelo cenil, če si boste vzeli nekaj trenutkov zanj in mu prebrali pravljico, ter ga vprašali, kako je preživel svoj dan.

Bralka Lara je obupana, saj ima občutek, da ni dovolj dobra mama

Večerni ritual mu bo vlival občutek varnosti.

Vse raziskave potrjujejo, da se otroci bolj razvijajo, če so obkroženi s toplino in razumevanjem staršev. Takšen odnos, obogaten s kakšnim objemom in poljubčkom vpliva tudi na višjo stopnjo njegove samozavesti in zmanjša agresijo ter nedružabnost pri otroku.

S svojim sinom se ob prostih uricah igrajte, izobražujte, ukvarjajta se s kakšnim športom, kuhajta, lotita se hišnih opravil, skratka ni pomembno, kaj točno z njim počnete, pomembno je, da sta skupaj, srečna. V tem primeru se vloga očeta, ki ni prisoten z leti počasi zradira, brez večjih posledic. Ko bo vaš sin odrasel, boste morda zelo presenečeni, v kako lepi luči ima svoje otroštvo, ki ste mu ga podarila vi.

Pripravljeno za Govori.se