ZAKAJ JE PRIPOROČLJIVO UŽIVATI ČEMAŽ?

Čemaž je rastlina, ki ima številne zdravilne učinke
Čemaž je rastlina, ki ima številne zdravilne učinke

Čemaž je rastlina, ki ima številne zdravilne učinke

Predviden čas branja: 5 minut

Čemaž (Allium ursinum L.) je zelnata trajnica, ki jo botanično uvrščamo v družino lukovk (Alliaceae) v rod lukov (Allium). Številna imena, ki se v Sloveniji uporabljajo za čemaž so divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec idr. Izvor imena je domnevno povezan z ljudskimi pravljicami, v katerih medved po prebujenju iz zimske hibernacije zaužije rastline čemaža, da bi iz telesa odstranil toksine in si povrnil moči. Čemaž je v tradicionalni medicini v uporabi že več stoletij, kljub temu pa so bile raziskave o njegovi sestavi in farmakološki učinkovitosti kot navaja Stražar Anže v diplomskem delu Bioaktivne snovi v čemažu izvedene šele v sodobnem času in so še vedno dokaj pomanjkljive.

Obdobje, v katerem nabiramo čemaž, je od marca do junija, vendar ga je v resnici, če poznate njegova rastišča, tudi na nekoliko višjih nadmorskih višinah, mogoče nabirati bistveno dlje. 

Aktivne snovi, ki so prisotne v čemažu so žveplove spojine, ki tudi prispevajo k značilnemu vonju in okusu ter delujejo antibakterijsko, antivirusno in antiglivno. Poleg teh so v veliki meri prisotni tudi fenoli, karotenoidi, klorofili in mnoge druge spojine. Čemaž v naravi uspeva v Evropi in Aziji. V prehrani se v večini uporablja čemaževe liste, čeprav je užitna celotna rastlina, vključno s čebulico.

Čemaž je rastlina, ki ima številne zdravilne učinke

Rastlina ima pokončno in tanko čebulico bele ali rumene barve.

Rastlina daje majhne zaobljene čebulice na razvejanih korenikah. Steblo je trikotne oblike, listi pa so podobni listom šmarnice. Vsako leto se listi pojavijo pozno pozimi, cvetovi cvetijo spomladi, semena pa dozorijo do sredine poletja, ko rastline odmrejo in ostanejo v stanju mirovanja do naslednje pozne zime. Če je listje poškodovano ali zmečkano, oddaja močno aromo po čebuli in česnu.

Kako vpliva čemaž na organizem?

Čemaž se, kot navaja literatura uporablja pri zdravljenju visokega krvnega tlaka, visokega holesterola, želodčnih težav in kroničnih bolezni. Aktivne sestavine v čemažu imajo sposobnost nevtralizirati delovanje prostih radikalov, preden lahko povzročijo celične mutacije in oksidativni stres v različnih delih telesa. Uživanje čemaža lahko zmanjša tveganje za aterosklerozo, srčne napade in možgansko kap. Poleg tega lahko zniža splošno raven holesterola in s tem ohranja vaše srce v dobri formi, tudi ko se starate. Protibakterijske in protiglivične spojine, ki jih najdemo v čemažu, lahko pomagajo ponovno uravnovesiti bakterijsko floro v vašem črevesju, kar pomaga umiriti vnetje, napihnjenost, krče, zaprtje in druge želodčne težave.

Uživanje svežega čemaža blagodejno vpliva na parazite v črevesju.

Pomaga pri preprečevanju draženja črevesja in ščiti organizem pred prehladom in gripo. Pomaga pri zdravljenju bronhitisa, saj čisti dihalne poti, lajša dihanje in zmanjšuje kašelj. V obliki kopeli je idealen za vse, ki jih pesti problematična koža, vnetni procesi na koži, razdraženost kože, ekcemi in dermatitis. Čemaž čisti jetra, ledvice in mehur. Zelišče je koristno tudi pri zdravljenju astme, bronhitisa in emfizema.

Čemaž je rastlina, ki ima številne zdravilne učinke

Uporaba v kulinariki

Liste čemaža lahko uporabimo kot solato, začimbo, skuhamo kot zelenjavo, v juhi ali kot sestavino za pesto namesto bazilike. Cvetove ali popke lahko uživamo v solati, užitne pa so tudi čebulice. Majhne zelene čebulice se uporabljajo kot nadomestek kaper. Bolj zreli listi so odlični za pripravo jedi v italijanskem slogu: pesto, rižota, polenta, fritata itd. ali narezani in potreseni na pečen krompir. Medtem ko je svež čemaž najbolj primeren za pripravo različnih zdravilnih pripravkov, ga lahko tudi posušimo ali iz njega pridobivamo olja. Vsak del rastline ima zdravilno vrednost.

Varna uporaba in opozorilo

Prekomerno uživanje zelišč lahko povzroči tudi napenjanje in zgago. Čemaž lahko redči kri in zato ni primeren za ljudi, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi. Čemaž je zelo podoben šmarnici in podlesku, zato je potrebno biti pri nabiranju zelo pozoren. Listi čemaža imajo značilen vonj po česnu, ki je tudi njihov najzanesljivejši prepoznavni znak, saj so listi šmarnice in jesenskega podleska brez vonja.

Čemaž nima stebla in ima le dva do tri pritlične liste, torej čemaž zraste iz listnih pecljev, ki gledajo iz tal. Listi čemaža so mehki, listi jesenskega podleska pa trši in na koncu zaobljeni. Drobni beli cvetovi čemaža, ki so užitni, se razlikujejo od cvetov šmarnice, ki cvetijo v obliki grozda majih belih cvetov, ki imajo tudi močan in značilen vonj. Nabirajte vsak list posebej in ne nabirajte celih šopov.

Recepti, kako čemaž uporabiti v kuhinji so na voljo TUKAJ

Koliko vitamina C vsebuje čemaž?

Prehranska vrednost nakazuje, da 100 g čemaža vsebuje 16 mg vitamina.

Pripravila Sara Vajdič, univ.dipl.inž.živil.tehnol.