ZAKAJ IZBRATI HOJO IN TEK?

Kakšne so koristi za telo, ki jih pridobimo s hojo in tekom?
Kakšne so koristi za telo, ki jih pridobimo s hojo in tekom?

Kakšne so koristi za telo, ki jih pridobimo s hojo in tekom?

Predviden čas branja 4 minute

Hoja in tek sta naravni gibanji. Pri tem so dinamično, obremenjena velika področja skeletnih mišic, odvisno od hitrosti in zaželene obremenitve obtočil. Tek in hoja sta skoraj idealno odmerjena in izvedljiva brez druge opreme in posebnih prostorov za trening. Če upoštevamo še posebno ugodne akutne obremenitve obtočil imamo vse bistvene razloge, da poudarjamo prav tek, kot vedno govorijo športni strokovnjaki pri športu za zdravje je za najboljše in gospodarno delovanje srca poglaviten splošni dinamični aerobni trening za vzdržljivost.

Hoja in tek sta zaradi spremenljivih prehodov med temi gibanji in s tem velikim obsegom jakosti obremenitev idealna, da prilagodimo trening starosti, zdravstvenemu stanju in drugim dejavnikom, ki določajo, kaj trenirani prenese. Pri hoji, ki je najpočasnejše premikanje naprej, je naravna obremenitev prej premajhna in skoraj ni zadosten dražljaj, ki bi deloval na obtočila. Tek pa je nasprotno prej prevelik. Tekmovalci s hojo sprejemajo v športnem boju več kot 4l kisika v minuti, presnova se jim poveča za več kot desetkratno količino v mirovanju.

Kakšne so koristi za telo, ki jih pridobimo s hojo in tekom?

Kadar človek hodi s hitrostjo 5 km na uro na ravni gladki stezi je presnova približno trikrat večja kot v mirovanju. Porabe energije pa ne povečuje le hitrost hoje, temveč tudi telesna teža z obleko ali morebitnimi bremeni, in hoja navkreber. Pri hoji po stopnicah za marsikoga je to najhujša vsakodnevna obremenitev z nadzorovanjem pulza zlahka ugotovimo, da za obtočila ni zahteven le tek, odvisno od vzpenjanja in hitrosti, temveč tudi hoja.

Pri čezmernem obremenjevanju in občutljivih obtočilih sta včasih celo preveč zahtevna. Dejansko začno kot pri hitrem teku zlasti pri nagli hoji v gore in vzpenjanju po stopnicah delovati anaerobni mehanizmi, ki jih moramo včasih upoštevati, čeprav naj bi bilo vzpenjanje po stopnicah zdravemu človeku dobrodošla priložnost, da si ohrani telesno sposobnost.

Pri tem so ugodni zlasti naslednji dejavniki; uporaba številnih mišičnih skupin, zanemarljiva uporaba moči in najugodnejše obremenjevanje zdržljivosti, prizanesljivo večje obremenjevanje krvnega tlaka, skrbno odmerjanje izbrane hitrosti z nadzorovanjem pulza. Presnova se veča pri teku v enakih okoliščinah sorazmerno s hitrostjo vendar pri zelo veliki hitrosti tudi tukaj močno obremenimo dodatne mišice skupine zgornje telesne polovice.

Kakšne so koristi za telo, ki jih pridobimo s hojo in tekom?

Čezmerna hitrost korakov povzroči tudi na ravni progi vključitev anaerobne presnovne poti, kar ima zlasti pri prijetnih ljudeh in pri ljudeh z občutljivimi koronarnimi arterijami nepričakovane in morebitne škodljive učinke. Zato je pri tej skupini ljudi tem bolj pomembno nadzorovati frekvenco pulza. Splošni podatki o poti in hitrosti, ki veljajo za športe, so koristni za razumevanje temeljnih bioloških dogajanj, vendar jih ne gre prenašati kot splošno veljavne tudi na šport za zdravje.

Poškodbe pri teku so redke. Ob žuljih, zvinih draženju Ahilove kite in težav zaradi izobličenja stopal so pri nenadnem naporu startu ali refleksnem poskusu izogniti se padcu mogoča natrganja ali pretrganja mišic in kit. To pa so, če se dobro ogrejemo in počasi začnemo pri športu za zdravje bistveno redkejša kot pri vrhunskemu športu. Prelomi zaradi utrujenosti stopalnic so pri treniranih ljudeh redkejši kot pri netreniranih. Pojavi obrabe v kolku in sklepih v nogi so včasih povod, da človek preide na druge športne panoge za zdržljivost, kot sta plavanje ali kolesarjenje.

Preberite tudi ENOSTAVNI NASVETI ZA ZDRAVJE IN VITALNOST in SE PREVEČ RAZDAJATE IN POZABLJATE NASE?