TUDI KO STE V RAZMERJU, JE POTREBNO IMETI PRIJATELJE

Prijatelji so, tudi ko ste v razmerju pomemben del vašega življenja
Prijatelji so, tudi ko ste v razmerju pomemben del vašega življenja

Prijatelji so, tudi ko ste v razmerju pomemben del vašega življenja

Predviden čas branja: 4 minute

Prijatelji, še posebno tisti, ki niso del odnosa, so lahko glavni povzročitelji stresa in napetosti ter lahko postanejo vir mnogih sporov. Naši prijatelji namreč odražajo to, kdo smo, in poosebljajo naše pojmovanje samih sebe. Omogočajo nam, da imamo dobro mnenje o sebi in nam nudijo podporo ter tolažbo, ki jo potrebujemo, ko postane hudo kar nam morda  ne uspe dobiti od svojega partnerja. Pri ocenjevanju tega področja je zanimivo opozoriti na dejstvo, da pri sklepanju prijateljstva izbiramo judi, ki so nam podobni, kar pomeni, da imajo enako osebnost kot mi, iste interese, družbene potrebe in vrednote.

Vendar pa se pri ustvarjanju ljubezenskih zvez ne držimo ter smernic.

Tu velja ravno nasprotno, saj nas privlačijo naša nasprotja to pa v večini primerov niso ljudje, ki bi jih želeli imeti za prijatelje. V občutkih, ki jih gojimo do prijateljev, se nahaja veliko čustev ter ega in če kdo povpraša po teh ljudeh, postanemo v trenutku obrambno nastrojeni in vztrajamo pri svojem. Ti spori v odnosu sprožajo tako vprašanja o moči, kot tudi o nadzoru in to z našimi strahovi ter negotovostmi vred. Če ima naš partner pripombe glede naših prijateljev ali če jih ne mara, potem vse, kar slišimo in občutimo, predstavlja kritiko naše presoje in vrednot, poleg tega pa je tu še primes nezaupanja.

Prijatelji so, tudi ko ste v razmerju pomemben del vašega življenja

Toda čeprav nihče ne mara, da nekdo izpodbija njegove odločitve in prepričanja, pa je predpostavljen sum tistih, ki rani čustva in ki lahko navsezadnje izpodkoplje ljubezen, ki jo občutimo drug do drugega.

Zato moramo, vsakič ko načnemo  temo o prijateljih, to storiti z največjo rahločutnostjo do partnerjevih občutkov in pri tem skrbno paziti na svoje besede ter ton glasu, ki ga uporabljamo pri pogovoru. Brez te rahločutnosti lahko vsaka prošnja izzveni koz ultimat, zaradi katerega je še težje najti tako rešitev, ki bi obema partnerjema nudila kar potrebujeta. Za par je dobro, če ima skupne prijatelje, ki so všeč obema in ločene prijatelje, ki so bližje eni osebi kot drugi, kajti vsaka od omenjenih vrst nas na svoj način uči, da moramo ceniti naš ljubezenski odnos.

Prijatelji so, tudi ko ste v razmerju pomemben del vašega življenja

Preživljanje časa s skupnimi prijatelji nam nudi priložnost, da delujemo s partnerjem kot tim, in nas opominja, da moramo ceniti stvari, ki jih vsak prispeva k skupnemu naporu.

Ločeni prijatelji nam nudijo možnost, da izrazimo našo individualnost in nam omogočajo odnose, v katerih nam ni potrebno tako trdo delati, da bi odkrili podobnosti. Največji izziv pa seveda predstavlja vzpostavljanje udobnega ravnotežja med časom, ki ga preživimo s temi ljudmi, in časom, ki ga preživimo s partnerjem. Ločeni prijatelji naj bi namreč utrdili naše ljubezensko razmerje, ne pa nas odvračali od njega. Če pa so slučajno nasprotnega spola, moramo biti previdni.

Paziti moramo namreč, da se naš partner ne bo počutil negotovega ali čustveno neustreznega, ker tolažbo iščemo pri teh znancih in ne pri njemu. Naslednja težava pri ločenih prijateljih nasprotnega spola pa je, da njihova prisotnost razkriva negotovosti, ki so povezane z ljubosumjem, strahom pred zapustitvijo in izdajo. Vse to zahteva povečano rahločutnost, kar pomeni, da moramo biti previdni, da se ne zapletamo v romantični ali intimni odnos s temi prijatelji. Ne smemo se vesti tako, kot da se bo partner spraševal, ali ga sploh še ljubimo. Vse je odvisno od zaupanja in če se pojavi nezaupanje, nastane položaj, v katerem ne more nihče pridobiti.