TEŽAVE SODOBNIH MOŠKIH

Kakšne so težave sodobnih moških?
Kakšne so težave sodobnih moških?

Kakšne so težave sodobnih moških?

Predviden čas branja: 4 minutes

Ženske pogosto potožijo, da je moškega težko pripraviti k temu, da bi sploh naredili korak na skupni poti. Menda radi obtičijo na kavču, otepajo se sprememb, raje se oklepajo preverjenih zadev, kot so šport, služba, rekreacija in druženje s prijatelji. Moški se zaženejo v galop, takoj ko dobijo občutek, da jih nekdo razume, jih ne obtožuje in jim pokaže smer gibanja. Moški, ki zviška gledajo na ženske ali jih prezirajo, bodo deležni odobravanja samo še v ozkem krogu istomislečih.

Družba jih bo po tiho ali celo na glas obsojala, morda celo pomilovala v njihovem zgrešenem občutku za realnost.

Vse več je žensk, ki prevzemajo moške vloge, na vodstvenih položajih se obnesejo vsaj tako dobro kot moški. Moški ostajajo plačani bolje od žensk. Vendar pa ženske držijo vajeti v vseh preostalih plasteh družbe. Ko gre za odnose v družbi, na odločilnih položajih prevladujejo ženske. Moškim se s tem ne da ukvarjati, nekdo pa mora družbo tudi v tem delu držati skupaj, sicer bi jo od neprestanih ekonomskih in egoističnih prerivanj že zdavnaj razneslo.

Kakšne so težave sodobnih moških?

Ob odsotnosti očetov matere nosijo glavno breme vzgoje v družini. Moški otrok ne učijo odnosov, ukvarjajo se z njihovimi telesi. Odsotnost moških ni nič novega. Tudi njihova nesposobnost in zmedenost nista od včeraj, sodobna družba, ju je le razkrila. Ženske so danes samostojnejše, moškega ne potrebujejo za svoje preživetje , zlasti potem ko otroci odrastejo. To je razlog, da je po odhodu odraslih otrok največ ločitev.

Moškim sta bila odvzeta ključna vzvoda, s katerima so vzdrževali avtoriteto nad partnerko in otroki, ekonomska nadrejenost in nasilje.

Po drugi strani družba vedno bolj pritiska nanje, da postanejo pravi moški, kar pomeni dobri partnerji in še boljši očetje. Pritiski so vedno hujši in bolj jasni, razoroženi moški vedno bolj nemočni. Posledice so nezadovoljstvo v partnerskih odnosih, razpadle družine ter razpuščeni, izgubljeni in nemotivirani otroci, ki jim nihče več ne zna pokazati omejitev. Moški nimajo kaj dosti izbire, ali se bodo naučili, kaj sploh pomeni biti moški in kaj oče, ali pa bodo ženske še bolj odločno določale dinamiko odnosa ter kdaj in kako bo to ta zaključil.

Moški, zapuščeni od očetov in zmehčani od mater, se v enakovrednem odnosu z žensko ne znajdejo.

Kakšne so težave sodobnih moških?

V svoji podrejenosti in neaktivnosti pobudo prepustijo partnerki, pogosto slepo verjamejo v mite, ki jih večinoma kreirajo ženske. Partnerke si želijo odločnega in aktivnega moškega, zato pritiskajo in provocirajo. Ti pritiski razgalijo dvakratno nemoč. Moški se ne zmore postaviti zase, ustaviti partnerke, ko iz upravičene jeze prehaja v polje obtožb in agresije ali celo v nasilje. Druga, morda še usodnejša težava je, da pritiske, ki so še vedno globoko v sprejemljivosti doživlja kot neprimerne, pretirane in krivične.

Veliko moških si želi boljših odnosov. Trudijo se, čeprav morda tega ni videti. Izziv njihovih žensk je, kako jim pomagati, jim prepustiti prostor in dajati občutek, da jih cenijo in se zanesejo nanje, jih spodbujati, da prevzamejo svojo naravno vlogo, ne da bi jih sesule s kritiko in požrtvovalnostjo.