STE SPOSOBNI POZORNO PRISLUHNITI?

Naučite se pozorno prisluhniti sogovorniku
Naučite se pozorno prisluhniti sogovorniku

Naučite se pozorno prisluhniti sogovorniku

Predviden čas branja 4 minute

Ljudje smo sposobni sprejeti bistveno več informacij, kot jih je sogovornik sposoben povedati. In kako ljudje zapolnimo to vrzel? Prisluškujemo drugim pogovorom, tuhtamo o tem, kaj bomo jedli za večerjo, odnese nas v svet lastnih misli in nenadoma se zavemo, da nas je preveč odneslo in da smo preslišali nekaj pomembnega. Namigi za boljše poslušanje; naučite se želeti prisluhniti drugim. Če se boste iskreno zanimali za druge, se bodo okrepili tudi hotenje, zanimanje, zbranost in samodisciplina.

Pričakujte odličnost. Kadar pričakujemo dobre informacije, jih pogosteje zares dobimo. Naučite se poslušati s celim telesom z ušesi, očmi in srcem. Stvari zapisujte. Tako jih boste manj pozabili. Poslušajte zdaj, poročajte kasneje. Če se boste odločili, da boste nekomu poročali o tem, kar ste slišali, si boste povedano bolje zapomnili. Poglobite odnos s sogovornikom posnemajte njegove kretnje, obrazno mimiko in način govorjenja. Tako boste ustvarili prijetno vzdušje.

Naučite se pozorno prisluhniti sogovorniku

Največjo oviro v pogovoru predstavlja nesposobnost poslušanja sogovornika. Glas, ki kliče v divjini, pooseblja samoto človek, ki ga nihče ne sliši, se lahko prižene na rob pameti. Naša potreba pravzaprav lakota po tem, da nas opazijo, je tako močna, da zelo cenimo dobre poslušalce. Poslušajte tudi z očmi ne le z ušesi. V svetu, ki ga poganja tehnološki razvoj, se vsi borijo za našo pozornost.

Bombardirani smo z nešteto različnimi dražljaji in nič čudnega ni, da je poslušanje sogovornika postalo izziv. Poslušanje postaja vse bolj izjema kot pravilo. Pozoren poslušalec sogovorniku z besedami in kretnjami pokaže, da ga posluša, obenem pa je povsem osredotočen nanj. Govorcu je to všeč in poslušalca bo imel še raje. Psihološki proces poslušanja je za opazovalca neviden.

Naučite se pozorno prisluhniti sogovorniku

Govorec mora nenehno spremljati vidne znake, ki kažejo, ali je poslušalec njegovo sporočilo sprejel oziroma ali ga pozorno posluša. Z obrazno mimiko, kimanjem, kretnjami rok in pozitivno govorico telesa govorcu jasno pokažemo, da nas zanima ali nas zanimajo njegove besede. Govorica telesa sogovorniku razkriva marsikaj o vas in vašem poslušanju. Prekrižane roke in noge razkrivajo obrambni položaj pa čeprav vas samo zebe.

Ljudje se na omenjene znake odzovejo tako, da se ne zmenijo za vas, saj so prepričani, da ste nedostopni. Če si z roko podpirate brado, vzbujate vtis, da vam je dolgčas. Pozitivne znake sogovorniku razkrivate takrat ko se nagnete naprej, ga gledate v oči, razprete roke, je vaša drža sproščena, ste obrnjeni neposredno proti sogovorniku, kimate in se smehljate.

Če svoj slog pogovarjanja prilagodite sogovornikovemu, lahko v pogovor vnesete precej sproščenosti. Če klepetate s človekom, ki govori tiho in počasi, tudi sami govorite tako, da se zaradi vašega glasnejšega in hitrejšega govorjenja ne bo počutil nelagodno. To še ne pomeni, da ne smete ostati v svoji vlogi. Le kot gostitelj morate poskrbeti za udobje svojega gosta.

Preberite tudi POSTAVLJANJE PRAVIL V DRUŽINSKEM KROGU in SPADATE MED NAJBOLJ PRILAGODLJIVA ZNAMENJA ZODIAKA?