RASTLINE, KI JIH LAHKO UPORABIMO ZA NEGO

Rastline, ki jih lahko uporabimo za nego in počutje
Rastline, ki jih lahko uporabimo za nego in počutje

Rastline, ki jih lahko uporabimo za nego in počutje

Predviden čas branja: 3 minute

Na vrtu, ob potokih, poljih na travnikih in v gozdovih rastejo zelišča, drevesa in grmičevje, ki so kot nalašč za naravno kozmetiko. Rastline so odličen vir lepote, le uporabiti jih je potrebno in izkoristiti njihovo čudovito moč.

BREZA, eliksir za življenjsko moč

Njeni nežni, svetlozeleni listki, ki vzbrstijo maja, so prispodoba mladosti in življenjske radosti. Častili so jo že stari Slovani in Germani. Brezov sok so imeli v čislih kot poživljajoč tonik za lasišče, kot spomladanski eliksir in pijačo za lepot, saj je poln mineralnih snovi, aminokislin, sadnih kislin, sadnega sladkorja, polifenolov, betulinov in vitamina C. Sok te drevesne lepotice spodbuja prekrvavitev lasišča in koristi pri mastnih laseh, prhljaju in srbečici. Listni brsti in mlado listje teknejo v spomladanski solati in kot čaj. Brezov sok iz debla lahko tudi pijemo, saj je poživljajoč spomladanski eliksir.

Rastline, ki jih lahko uporabimo za nego in počutje

MARJETICA, za čisto in sijočo polt

Marjetice so rožice, ki jih spoznamo že v najnežnejših letih. Drobni cvetek, pri nas imenovan tudi očko, na travnikih oznanja pomlad, v domačih mazilih in maskah pa koristi predvsem nečisti in mastni koži. Cvetovi vsebujejo eterična olja, saponine, flavonoide, sluzi, grenčične snovi in čreslovine: odvajajo in čistijo kri. Vedre marjetice teknejo v spomladanskih solatah in nič manj na kruhu z maslom. Cvetijo od pomladi do jeseni.

META, osveži od glave do pete

Vonj sveže poprove mete, ki nas prijetno poživlja, nekateri poznajo le iz zobne paste ali žvečilnega gumija. Liste nabiramo ob sončnem dopoldnevu, takoj ko rastlina zacveti, saj je takrat vsebnost mentola največja. Gojimo jo lahko tudi v loncih. V listih je polno eteričnih olj, na primer mentola, pa tudi flavonoidov, grenčične snovi in čreslovin. Metino olje kožo osveži in napne, kopel hladi, osveži in čisti kožo.

SULIČASTI TRPOTEC, raste vsepovsod

Večina ga pozna, toda le malokdo mu nameni pozornost. Kljub skromnosti pa nenadomestljiv  v zeliščarstvu in naravni kozmetiki, tudi po zaslugi antibiotičnih snovi, kakršna je avkubin, glikozin, ki koristi zlasti nečisti, aknasti in mastni koži. Druge pomembne učinkovine so sluzi, grenčične snovi in kremenčeva kislina.

Rastline, ki jih lahko uporabimo za nego in počutje

KOPRIVA, zelena samoživka razvaja kožo in lase

Prav vsakogar je že zapekla, velika kopriva, ki nam je v otroštvu vlila precej strahospoštovanja, najpozneje v najstniških letih pride še kako prav, saj poskrbi za čisto kožo in bleščeče lase. Listi vsebujejo mineralne soli in vitamine, karotenoide, kremenčevo in ocetno kislino, pa tudi amine in sicer histamin. Te sestavine kožo čistijo in pomlajujejo. Sladokusci, ki cenijo divje rastline, iz kopriv pripravljajo pesto, juhe, dušijo jih kot zelenjavo ter z njimi oplemenitijo gratinirane in jajčne jedi.

MELISA, listki, ki navdajajo s svežino

Melisa je trajnica, ki jo najdemo marsikje v evropskih vrtovih. Že ena rastlina nas lahko oskrb iz dovolj materiala za uporabo v kozmetiki in domači kuhinji. Uporablja se v čistilnih losjonih za obraz, v obraznih vodicah in kremah, v ustnih vodicah, ki blago razkužujejo, saj učinkovine delujejo protibakterijsko in protivnetno. Že od antike jo uporabljajo kot dobrodejen in sprostilen dodatek h kopeli ter za lažje zazibanje v spanec. Pri piku čebel in drugih žuželk sveže zmečkani lističi hladijo in blažijo bolečino.

Preberite tudi ZELIŠČNI PRIPRAVKI ZA BOLJŠE POČUTJE in KATERA ZELENJAVA JE NAJBOLJ ZDRAVA?