PRIJATELJI ALI ZNANCI? KAKŠNA JE RAZLIKA?

Razlika med prijatelji in znanci
Razlika med prijatelji in znanci

Razlika med prijatelji in znanci

Predviden čas branja: 3 minutes

Do ljudi, ki sestavljajo bistvo naših odnosov, nismo brezbrižni, z njimi nas povezujejo določene skupne točke in zanimanja, njihovo družbo cenimo, ne da bi o tem posebej razmišljali. Vsebina naših odnosov z ljudmi se razteza od gole vljudnosti do tovarištva. Stopnja domačnosti je merilo značaja vezi, ki nas povezuje z določeno osebo in določa naša pričakovanja do te osebe. V vsakdanjem jeziku besedo prijatelj uporabljamo za označevanje številnih ljudi, s katerimi nas družijo običajne dejavnosti in do katerih v različni meri gojimo simpatijo.

V resnici gre zgolj za površne odnose.

Bistveno se je izogniti napaki, da nekoga pomotoma prenagljeno pojmujemo kot svojega prijatelja. Te osebe nam sicer niso tuje , vendar pa nam njihov intimni svet ostaja zakrit. Zaupnik pa je nasprotno nekdo, ki si vzame pravico in ga tudi mi povabimo k temu, dana zaupa in mi njemu zasebne momente, ne da bi zato potrebovali obdobje spoznavanja in ne da bi morali privoliti v nekaj, kar bi terjalo globlje premike v našem značaju.

Jasno je, da prijateljstvo igra vlogo v našem svetu čustvenih izmenjav.

Razlika med prijatelji in znanci

S prijatelji lahko spregovorimo o stvareh, ki jih ne bi omenili nikomur drugemu. Največkrat z njimi delimo vizijo sveta. Imamo isti pogled a celoto, tako kar zadeva družbo, službo, vzgojo kot tudi prosti čas. Pomembne so nam iste vrednote. V mislih si lahko takoj zavrtimo zgodovino skupnih doživetij, in to skupno izkušnjo želimo še obogatiti. Odsotnost ne prekine te niti intimnega sporazumevanja, ki poteka med nami.

Prijatelje si seveda želimo videti, vendar njihove odsotnosti ne razumemo kot zapustitev, v primeru, da se nam izneverijo, pa bomo to gotovo doživeli kot izdajo. Če bistvo prijateljstva sestavljajo trenutki, ki smo jih preživeli skupaj v zavezništvu medsebojnega razumevanja, nam žalost zaradi  njegove odsotnosti v nekaterih čustvenih trenutkih ponuja priložnost, da mislimo nanj.

V prijateljskih odnosih je večinoma nujno potrebna simetrija.

Gre za enakovreden odnos, v katerem nihče nima prednosti. Prijatelji štejejo med najpomembnejše dejavnike družbene opore, ki nam nudi tolažbo, nam dvigne samozavest in h kateri se lahko zatečemo, da oblažimo stres, ki ga doživljamo v vsakdanjem življenju. Lahko rečemo, da je prijateljstvo neke vrste zaščita ali cepivo proti mučnim posledicam stresa. Prijateljstvo je treba gojiti, ga obogatiti z novimi izkušnjami, sicer se zgodi, da se spremeni v nekakšno vrtenje v krogu, večno premlevanje enega in istega in na koncu postane neuporabno.

Razlika med prijatelji in znanci

Če je spontanost ena izmed najpomembnejših sestavin prijateljstva, pa je zaščita trenutkov, ki jih želimo preživeti skupaj,  gotovo njegova glavna sestavina.

Če se na prejem prijatelja ali prijateljev pripravimo, je to tako, kot da jim poklonimo darilo. Na voljo smo jim. Vzeti si čas je resnično najmanj, kar lahko storimo za nekoga, ki ga imamo radi in nam nekaj pomeni. Če svoj časovni razpored prilagodimo druženju s prijateljem, je to zelo konkreten dokaz za čustva, ki jih gojimo do njega.

Prijateljstvo predstavlja trdno življenjsko vrednoto ožja družina in prijatelji so bitja, s katerimi se družimo največ in predvsem najbolje z njimi delimo trenutke največje sreče in tudi največje žalosti. Prijateljstvo lahko traja vse življenje in kljubuje tudi največjim preprekam, razvajajmo ga, kot prijateljstvo razvaja nas.

Katera znamenja zodiaka so najbolj zvesti prijatelji?

Najbolj zvesti prijatelji, ki redko razočarajo, so običajno rojeni v znamenju bika, leva in tehtnice.