V tem članku bomo raziskali kulinariko v različnih državah po svetu. Pojesti žuželke, da ali ne?

Pojesti žuželke – Tokrat se bomo popeljali v države, kjer žuželke, še posebej hrošči, ki pri nas spadajo v skupino insektov in nam niso najbolj pri srcu, spadajo k njihovim prehranjevalnim navadam, oziroma so njihova specialiteta.

Na svetu obstaja okoli 770.000 žuželk, od tega je približno 2000 vrst užitnih.  Uživanje žuželk je v nekaterih kulturnih krogih povsem običajno, medtem ko je v naši zahodnjaški kulturi skoraj nenavadno.  Žuželke, kot hrana so stara tradicija. Domorodci v nekaterih predelih Brazilije jedo vrsto hroščev, ki zrastejo do 18 cm, in sicer surove ali pečene. Na Kitajskem in Japonskem so hrošči, škorpijoni in kobilice prava poslastica, prav tako gosenice sviloprejk. V Kolumbiji jedo ocvrte mravlje, kot mi jemo  pokovko, žuželke so pogosto na jedilniku tudi v Aziji in Afriki.

Ljubitelji majskih hroščev in gosenic pa pravijo, da imajo lahek, sladek okus po mandljih.

Pri nas na žuželke kot hrano niti ne pomislimo, oziroma ob tej misli začutimo odpor, vendar zgodovina hranjenja z žuželkami sega daleč. Že grški filozof Aristotel in rimski zgodovinopisec Plinij sta poročala o zelo okusnih jedeh, ki so jih pripravili iz lesnih črvov. Tudi na naših tleh so se v daljni preteklosti na jedilniku znašle žuželke. Do prejšnjega stoletja je bila v Evropi na jedilniku revnejših ljudi priljubljena juha iz majskih hroščev, pozneje so žuželke z jedilnika izginile, saj je bila oskrba s hrano živalskega izvora vse boljša.

Bomo raziskali kulinariko v različnih državah po svetu.
Pojesti žuželke? Zakaj pa ne.

Nekatere restavracije v Evropi so v želji, da bi v naš prostor uvedle hranjenje z žuželkami, pripravljale nekatere jedi iz žuželk. Na jedilniku restavracije v Nemčiji so se znašli kobilica v žolci, ravioli, polnjeni z velikimi azijskimi hrošči v paradižnikovi omaki, zraven še ličinke muh in pikantna omaka iz žuželk. Gostje v restavraciji nad temi jedmi niso pokazali ravno velikega navdušenja. Le sladke kobilice v beli čokoladi so jim bile všeč.

V Ameriki uporabljajo hrošče za izdelavo barvila, ki se uporablja v proizvodnji jogurtov, sadnih pijač in bonbonov.

Barvilo karmin je sestavljeno iz odraslih, posušenih hroščev. Njegova barva je rdeča. Ti hrošči ne povzročajo nevarnosti, razen pri ljudeh, ki so nanje alergični, pri povečanem vnosu pa lahko pri mlajših otrocih povzročijo hiperaktiven učinek . Vsebujejo veliko proteinov in malo maščob. Uporabljajo ga z razlogom, da dosežejo  pri prodaji hrane boljši učinek, zaradi živo rdeče barve.

ALI STE VEDELI DA…?
Z žuželkami zaužijemo 5 x več kalcija in železa kot s piščančjim in govejim mesom. Vsebnost beljakovin je visoka, vsebnost maščob pa zelo nizka.

Priprava hroščev, ki so specialiteta na Kitajskem, še posebej na ulicah, je zelo enostavna. Hrošče, ali druge žuželke popečejo v ponvi, dodajo maslo ter česen in čez minuto so že pripravljeni. Marc Dennis, lastnik restavracij, se zavzema, da bi se žuželke vključile v prehrano, saj vsebujejo številne beljakovine. Rad bi jih ponudil tudi zahodnim civilizacijam in s tem v prehrano vnesel novost. Vendar glede na to, da smo zadovoljni z našo pestro ponudbo hrane, po hroščih in podobnih insektih na krožniku verjetno nimamo ravno največje želje.

MEDITERANSKA DIETA