POGOVOR V ŽENSKIH IN MOŠKIH OČEH

Kaj pomeni pogovor za ženske in kaj za moške?
Kaj pomeni pogovor za ženske in kaj za moške?

Kaj pomeni pogovor za ženske in kaj za moške?

Predviden čas branja: 3 minutes

Pogovor je nujno zlo, če želimo priti do dogovora. Je najboljši, morda celo edini način, da rešimo dolgotrajne konflikte, spore in prepire. S pogovorom se razkrivamo, se spoznavamo, si omogočamo, da se bolje razumemo. Sporočamo si svoje želje in pričakovanja. Brez besed je nemogoče ustvarjati in ohranjati stik in bližino. Če so dogovori skelet odnosa, je pogovor vezivo, ki drži ogrodje skupaj in napolni večino vmesnega praznega prostora. Pomembno je kot kri v telesu.

Govorjenje še ni pogovor.

Kaj pomeni pogovor za ženske in kaj za moške?

Ženske pogosto govorijo kot toča, a ko jih vprašaš, kaj sploh želijo povedati, te začudeno ali celo užaljeno pogledajo. Njim je lahko v užitek že govorjenje samo. Zakaj bi moralo vedno imeti neki globlji pomen? Res ni treba. Bo pa težko najti neskončno potrpežljivega poslušalca. Še težje koga, ki bo sodeloval v tem besednem maratonu. Velikokrat ženske kaj hitro obtožijo partnerja, da se noče pogovarjati. Moški ima rad, da zadeve nekam peljejo. Aha, tukaj smo in tjale hočemo, vmes pa je treba rešiti tole in narediti ono. Konkretno in kratko, kar bo bližnjici. Ona pa kot reka samih ovinkov, brez smeri, konca in izliva.

Namen govorjenja je, da te nekdo sliši in razume.

Sicer gre za govoričenje, ki ga je treba ustaviti, takoj ko vam zmanjka potrpljenja ali pozornosti. S prekinitvijo, vprašanjem ali prošnjo, naj ponovi, drugače pojasni, izražate svojo naklonjenost in pripravljenost, da slišite in razumete. Kdor želi kaj povedati, bi to moral ceniti. Moral, kar ne pomeni, da tudi bo.

Imamo tudi poženščene moške.

Kaj pomeni pogovor za ženske in kaj za moške?

Med sabo se znajo pomeniti vse živo, so korajžni, zmorejo uveljaviti svoje, se slišijo in razumejo. Doma ob partnerki pa kot bi preklopili na drug program, preživitveni. Pogovor samo o tem, kar želi ona, in na način, kot ustreza njej. Takrat in do takrat, ko želi ona. Sicer priletijo očitki, da se ne zna ali noče pogovarjati. Moški, ki sprejme tako logiko, bo zagotovo iskal načine, da se izogne tako podrejenemu položaju. Raje bo kako uro dlje ostal v službi ali s prijatelji. Menda je kar precej takih. Drugi pa so raje doma, iz ljubega miru uklonijo hrbet in se pogovarjajo tudi takrat, ko jim ne ustreza. O temah, ki jih ne zanimajo ali jih ne razumejo. Na način, ki ni njihov in ga ne marajo. Podobno kot so se naučili pri svojih mamicah.

Tipična moška pritožba je, da se s partnerko ne da argumentirano dogovarjati. Pomembno je, da si najprej izmenjata dejstva in argumente, se na njihovi podlagi odločata in na koncu prideta do neke rešitve. Moški tako razmišlja in deluje, tako bi se tudi želel pogovarjati. Ženske, ki niso prevzele moškega načina, živijo v drugačnem, bolj razpršenem in razvajenem svetu.