OSEBNA RAST: PREVZEMANJE ODGOVORNOSTI

Kako pomembno je prevzemanje odgovornosti?
Kako pomembno je prevzemanje odgovornosti?

Kako pomembno je prevzemanje odgovornosti?

Predviden čas branja: 3 minutes

Opaznejši napredek v naši osebni rasti se začne s prevzemanjem odgovornosti. Bere se logično, verjetno to stalno poslušamo. Vsak je  odgovoren zase. Drugih ne moreš spremeniti. Spremeni sebe in življenje se ti bo obrnilo na bolje. Ne prelagaj odgovornosti na druge, sam moraš poskrbeti zase. A tudi z odgovornostjo je enako kot z večino obrabljenih izrazov.

Odgovornost ima poenostavljeno gledano tri stopnje.

Kako pomembno je prevzemanje odgovornosti?

Prva je, da se zares zavemo, da smo odgovorni za vse, kar čutimo, mislimo in počnemo. Druga, da smo se večino budnega časa sposobni zavedati tega, kar čutimo, mislimo in počnemo. Zadnja stopnja je, da se naučimo upravljati s svojimi čustvi, mislimi in vedenjem na način, ki nam koristi in nas pelje do želenih rezultatov.

Z odgovornostjo imamo v osnovi dve vrsti težav.

Se čutimo odgovorne za nekaj, za kar nismo. Ali se poskušamo izogibati odgovornosti, kjer bi jo morali prevzemati. Seveda nismo odgovorni za to, če smo premalo ali preveč odgovorni. Tako so nas naučili starši in družba, v kateri smo odraščali. Glede tega se lahko nehamo vznemirjati. Zdrava odgovornost je pogoj za pravilno razumevanje, svoje vloge v družbi ter odnosov do drugih in okolja. Podcenjevanje ali spregledovanje svoje vloge pomeni izogibanje odgovornosti. Pretiravanje vodi na pot nenehne krivde, žrtvovanja ali perfekcionizma.

Zdrava, uravnotežena odgovornost je ena od temeljnih tehnik in veščin, ki se jih moramo naučiti. Zato je pomembno, da že otrokom močno poudarjamo vzgojo za odgovornost. S tem se povečuje verjetnost, da si bo otrok našel delo oziroma osnovno življenjsko dejavnost, ki bo skladna z njegovimi željami, sposobnostmi in talenti. Pretirana požrtvovalnost, perfekcionizem, izčrpanost ali nezadovoljstvo so znaki, da smo podlegli zunanjemu vplivu zaradi pomanjkanja odgovornosti.

Težave z odgovornostjo imajo dve plati.

Eni se odgovornosti izogibajo, drugi si jo nalagajo preveč. Tega jih je naučilo okolje . Drugim celo odgovarjajo naše težave. Zato vas ne bodo kaj dosti spodbujali, da se jih znebite. Do tega vas bosta privedla šele izčrpanost in podhranjenost v odnosih.

Lahko je napisati, da smo odgovorni zase in za svoje življenje.

Kako pomembno je prevzemanje odgovornosti?

Če to misel razumemo preveč dobesedno, si lahko naložimo le še eno nepotrebno in nerešljivo breme. Če jo razumemo, da drugi niso odgovorni za naše življenje, bo kar držalo. Da ne bo nihče drug poskrbel za nas, če ne bomo sami, se tudi zdi razmišljanje v pravi smeri. Če bomo vse naredili, kot je treba in prav, se bo naše življenje odvilo po naših željah. No, to je pa ena od najbolj razširjenih zablod, ki nam grenijo življenje in iz nas delajo neumorne in neuspešne iskalce sreče ter čudežnih tehnik, ki naj bi jo zagotovile. Zaradi te blodnje se pogosto vtikamo tudi v druge, še posebej svoje partnerje in jih skušamo spreminjati.

Perfekcionizem je odsev nezdrave pretirane odgovornosti in iluzije. Ko bo okrog nas vse narejeno, kot je treba, in to do pikice natančno. Potem bodo drugi končno opazili našo vrednost, nam dali priznanje in s tem olajšanje. A tega priznanja kar noče biti, zato iščemo pomanjkljivosti in luknje, ki jih je treba odpraviti. Zadajamo si vedno višje cilje , ker potem pa…In ta potem ne pride nikoli. Perfekcionizem postane sam sebi namen, kot omama, ki lajša temeljno praznino in bolečino.