Kako preprečiti okužbe, oziroma se jim izogniti?

Človeško telo se stalno bojuje s patogeni povzročitelji bolezni oz. mikrobi, ki vstopajo v telo z vdihanim zrakom, zaužito hrano in vodo, skozi poškodovano kožo, s piki žuželk ali ugrizi živali in s spolnimi stiki. Ko so mikroorganizmi enkrat v telesu ali na njem, poskušajo preživeti in se razmnoževati. Večini ne uspe. Mnogi podležejo zaradi telesne temperature  in kemičnega okolja v telesu ali zaradi telesu prijaznih bakterij.

Večina okužb ni nevarnih in so kratkotrajne, nekatere pa se lahko razvijejo v nevarne bolezni, ki ogrožajo življenje. Ko patogen vdre v telo, ga napade imunski sistem telesa. Beljakovine, imenovane protitelesa, skupaj s specializiranimi belimi krvnimi celicami nevtralizirajo in uničijo patogene.

Kako preprečiti okužbe, oziroma se jim izogniti?

Hiter odgovor imunskega sistema zaustavi ali oslabi večino, a ne vseh okužb.

Ljudje z oslabljenim imunskim sistemom zaradi utrujenosti, slabe prehrane, zdravljenja zaradi zdravil ali bolezni kot je aids, so bolj nagnjeni k okužbam kot ljudje z dobrim splošnim zdravjem. Bakterije, glive in paraziti ponavadi napadejo telesna tkiva, zdravim celicam kradejo hranila in sproščajo toksine.

Virusi so pogojna oblika življenja, ki preživijo le, če vdrejo v žive celice in se v njih razmnožujejo. Najbolj dovzetni za okužbo so deli telesa, ki so najbolj izpostavljeni vdoru patogenov. Pogosto napadejo oči, ušesa, usta, spolovilo in kožo.

Kako preprečiti okužbe, oziroma se jim izogniti?

Bakterijske okužbe zdravimo z antibiotiki, kot so penicilin in njegovi derivati.

Tudi mnoge glivične in parazitne okužbe se odzovejo na antibiotike ali druga protimikrobna zdravila. Slaba stran antibiotikov je, da njihova čezmerna ali nepravilna uporaba zavre naravni imunski odziv telesa.

Pri virusnih okužbah so antibiotiki nekoristni. Nekateri antivirotiki (zdravila proti virusom) zmanjšujejo bolezenske znake, bolj učinkovito zdravilo pa je težko ali celo nemogoče razviti, saj virusi zelo pogosto mutirajo in spreminjajo obliko. Pri večini virusnih okužb lajšamo simptome, preprečujemo sekundarne bakterijske okužbe in pustimo telesu, da se pozdravi samo.

Vzdržujte dobro osebno čistočo, redno se kopajte, po uporabi stranišča si umijte roke, vreznine in rane izpirajte z antiseptičnim milom.

Preberite tudi BOLEZNI IN OSLABITEV IMUNSKEGA SISTEMA