KAKŠNE SO TEŽAVE SODOBNIH ŽENSK?

Kakšen so težave, s katerimi se soočajo sodobne ženske?
Kakšen so težave, s katerimi se soočajo sodobne ženske?

Kakšne so težave, s katerimi se soočajo sodobne ženske?

Predviden čas branja: 4 minutes

Ženskam, ki si v odnosih upajo in zmorejo vedno več, primanjkuje ustreznih kandidatov. Poženščeni, boječi, zmedeni in nebogljeni moški, ki se ne upajo spustiti maminega krila, niso skoraj za nobeno rabo. Onih drugih, ki si ne bi zaslužili teh zoprnih pridevnikov, je enostavno premalo. Od mame razvajen moški ni prav nič kriv za to svojo temeljno nadlogo. Beseda razvajen je v bistvu neustrezna in zavaja. Gre namreč za čustveno zanemarjenega in zlorabljenega otroka, ki se mora v odraslosti spopadati z resnimi težavami, ki jih ni sam povzročil.

Ženska, ki bo nadaljevala taščino prakso in bo stalno nihala od razvajanja k užaljenosti in drugim oblikam čustvenega izsiljevanja, bo moškega vedno bolj odganjala od sebe.

Kakšen so težave, s katerimi se soočajo sodobne ženske?

Ena od pogostejših napak je, da ženske partnerjem dajejo potuho. Namesto da bi odločneje zahtevale, da izpolnjujejo dvoje naravne partnerske in očetovske naloge, jih v želji po izogibanju konfliktom raje poskušajo v tem nadomestiti. To je nemogoča misija. Mama, ki začne opravljati očetove naloge, s tem otrokom nič ne pomaga, ti so še vedno brez očeta. Samo še mamo izgubijo. Pretiran trud bo utrjeval partnerjevo lagodnost ali v njem prebudil odpor do vsiljivke.

Temna plast emancipacije je, da si v borbi za enakovrednost žensk ustvarijo več pritiska, kot ga na daljši rok zmorejo prenesti.

Še posebej perfekcionistkam se hitro preveč razprejo škarje stresa in zmogljivosti. Višek pritiska želijo prenesti na partnerja, ki ga pogosto doživljajo kot krivca ali celo vzrok za svojo preobremenjenostjo. Spregledajo jedro težav, da so si same zadale več, kot zmorejo. Biti najboljša v vsem, vzorni otroci  z odličnimi ocenami in kopico aktivnosti. Neskončno potrpljenje do lastnih in njegovih staršev, družabno življenje.

Ženska, ki se je zavestno odrekla karieri, da bi se bolj posvetila družini, in se ji je uspelo s partnerjem dogovoriti o razdelitvi nalog, s katero sta oba zadovoljna, je lahko bolj emancipirana od vrstnic, ki umirajo na več bojnih poljih hkrati.

Ko ženski v pogovoru zmanjka argumentov, pogosto uporabi še zadnji izhod: Tako pač čutim. Ta je na vrhu lestvice stavkov, ki gredo moškim najbolj na živce.

Kakšen so težave, s katerimi se soočajo sodobne ženske?

Moški možgani so navajeni delovati linearno po sistemu: daj mi problem in ti najdem rešitev. V pogovoru z žensko skušajo vztrajati v načinu, ki ga obvladajo. Obupano si pulijo lase, ker se partnerka ne zmeni za njihove močne in jasne argumente. Dejstva ne štejejo. Ni absolutnosti, nič ni merljivo ali oprijemljivo, vse je ena sama spolzka relativnost. Pogovor in dogovarjanje se spremeni v brodenje po živem pesku, ona pa kot da vedno bolj uživa?!

Ženska se bo morala potruditi, da svoje poglede razloži tako, da jih bo partner sploh lahko razumel. V borbi za enakovrednost v odnosu bo morala ugrizniti v kislo jabolko spoznanja, da je pot do korektnega dogovora tlakovana z dejstvi in podprta z argumenti. Mogoče ne toliko, kot si želijo in predstavljajo moški, vsekakor pa neprimerno bolj, kot se je pripravljena potruditi večina žensk.