KAKO SE SOOČITI Z NOTRANJIM KRITIKOM?

Kako izboljšati samopodobo in se soočiti s svojim notranjim kritikom?
Kako izboljšati samopodobo in se soočiti s svojim notranjim kritikom?

Kako izboljšati samopodobo in se soočiti s svojim notranjim kritikom?

Predviden čas branja 4 minute

Pesem pravi: Največja ljubezen med vsemi je tista, ko se naučiš ljubiti sebe. In res je tako. Ljubezen do sebe ne pomeni, da zaničujete druge ali da vas navdaja občutek ničvrednosti, in tudi ne pomeni negovanja lastnega ega. Ljubezen do sebe pomeni več kot zgolj to, da se dobro počutite; gre za to, da spoznate svoje močne in šibke plati in se sprejemate taki, kot ste. Gre za to, da ste sposobni sprejeti pohvale ali kritiko, Sposobnost ljubezni do sebe je pogoj za zdravo samozavest in vam omogoča, da se sprejemate, tudi če se zmotite.

Če se ne počutite dobro v lastni koži ali če se težko sprejmete, imate s samopodobo nemara težave, ki lahko izredno škodujejo vašemu osebnemu razvoju in vašim odnosom.

Mogoče poznate koga, ki navzven kaže znamenja samozavesti in zaupanja vase, v sebi pa skriva številne negotovosti, prevzema vlogo žrtve, krivdo za svoje težave pa vali na druge. Ne prevzema odgovornosti za svoje življenje, drugim preda moč, da odločajo zanj, če pa mu rezultati niso všeč, se počuti kot žrtev. Veliko preveč ali čisto premalo se posveča hrani, zabavi, delu in podobno.

Kako izboljšati samopodobo in se soočiti s svojim notranjim kritikom?

Obtožuje ali kritizira sebe ali nenehno ponižuje druge, tako da vali krivdo, išče napake, išče odgovornost ali sramoti. Boji se sprememb in nerad tvega ali pa nenehno nekaj spreminja in se spušča v nevarna, nespametna tveganja. Na druge se odziva s skrajnimi čustvi ali povsem brez čustev.

Vede se bahavo, ukazovalno ali nasilno.

Čuti potrebo, da ima zmeraj prav ali da je v vsem popoln, lahko pa se tudi podreja zahteva ali mnenjem drugih. Uti se manjvrednega, razmišlja togo. Prežemajo ga globoko zasidrani občutki strahu, groze ali panike. Kar naprej se opravičuje ali se nenadno brani. Žaljive besede ali dejanja drugih si razlaga kot dokaz, da je ničvreden.  

SOOČITE SE Z NOTRANJIM KRITIKOM

Če imate slabo samopodobo, ki je posledica nakopičenih negativnih prepričanj, pogosto sodite o drugih in jih potem nedvomno tudi omalovažujete. S tem, da podcenjujete druge potrjujete lastno vrednost, ker se potem počutite dobro. Pokukajte v svojo glavo in odženite vašega notranjega kritika. Mogoče sploh ne veste, da ga imate, dokler se ne zaslišite, kako sodite o sebi in drugih. Če prisluhnete glasu notranjega kritika, gre najbrž za glas staršev, učitelja, prijatelja ali pomembnega drugega.

Kako izboljšati samopodobo in se soočiti s svojim notranjim kritikom?

Če vas je kdaj kdo presojal kot otroka, se boste verjetno presojali tudi sami, ko odrastete.

Lahko se zelo dobro izurite v govorjenju, da ste sami krivi, da ste za vse vi odgovorni, da ste spet vse pokvarili. Še preden trenete z očmi, se notranji kritik polasti vsega vašega življenja. Ljudje na splošne ne marajo kritiziranja, toda če imate zdravo samopodobo, se boste pred kritiko odločno branili ali pa dvignili roke in priznali, da ste se motili ali da ste ravnali napačno.

Iz kritike se lahko naučite časa novega. Če pa imate slabo samopodobo, boste ob kritiki čutili, da vas napadajo kot  osebo, poleg tega pa težko priznate, da ste storili napako. Kritiziranje še bolj utrdi vaše mnenje, da niste dovolj dobri ali vredni ljubezni oziroma da ste zguba. Če vas kdo kritizira. Se najverjetneje odzovete napadalno ali obrambno, kajti s tema mehanizmoma se zaščitite, da vas ne odkrijejo. Če se počutite zavrženi ali ste tako čutili kdaj v preteklosti, se branite tudi zato, da se izognete zapuščanju.