KAKO PREMAGATI LENOBO?

Vas zanima, kako se izogniti lenobi?
Vas zanima, kako se izogniti lenobi?

Vas zanima, kako se izogniti lenobi?

Predviden čas branja 4 minute

Lenoba je ena največjih preprek, ki nas ovira, da si uredimo življenje in vanj uvedemo spremembe. Kot toliko osebnostih lastnosti je tudi lenoba delno genetsko pogojena. Poleg sistema za dejavnost imamo namreč vdelan tudi program za varčevanje energije. Ta je življenjsko pomemben za to, da obvarujemo svoje moči in se ne izčrpavamo po nepotrebnem. Lenoba in brezdelje sta prav tako del naše osebnosti kot dejavnost in vztrajnost. In najbrž ste že kdaj izkusili, kako zelo se polenite, če ves čas mirujete, in koliko dejavnejši postanete, če ves čas nekaj počnete.

To je povezano z zakonom, ki pravi; Mirujoče telo še naprej miruje, če ga ne premaknemo. In premikajoče telo se premika, če ne spreminjamo njegove smeri ali hitrosti. Večina ljudi za vsakdanje delovanje potrebuje zunanje spodbude in strukturiran urnik. Najlažje ostanemo dejavni, če sploh ne nehamo delati. Ponedeljek ni najtežji dan v tednu zato, ker bi od nas zahteval toliko več, temveč ker je v precejšnjem nasprotju s koncem tedna.

Vas zanima, kako se izogniti lenobi?

Še lažje je delati v sredo in v petek, si niti ne predstavljamo več, zakaj se ob ponedeljkih počutimo tako slabo. Enako se nam godi pri vseh drugih dejavnostih, še zlasti če od nas zahtevajo samopremagovanje in napor. Koliko rednejše jih opravljamo, toliko lažje nam je. Jasno strukturiran potek dneva je najboljša preventiva proti lenobi. Zato načrtujte svoj dnevni in tedenski urnik, v katerega vključite tudi prostočasne dejavnosti.

Zato dobro premislite kaj hočete in kaj je za vas pomembno, ter skladno s tem oblikujte svoj dnevni in tedenski urnik. Tako boste uredili svoje stvari, pravočasno poskrbeli za opravke, hkrati pa se boste zavarovali pred preobremenjenostjo, ki je prav tako slaba kot zdolgočasenost. V stresu in preobremenjeni so namreč pogosto tisti ljudje, ki si ne znajo dobro razporediti časa.

Vas zanima, kako se izogniti lenobi?

Prav zaradi tega so utečene strukture za nas precej pomembne, saj se nam toliko ni treba vedno znova odločati. Volja in sposobnost odločanja sta namreč tesno povezani in nas lahko popolnoma ohromita, če ju preobremenimo. To potrjujejo tudi številni psihološki poskusi. Pogosto je najtežje začeti. Za začetek potrebujemo precej zagonske moči, potem pa gre vse veliko lažje, predvsem če vztrajamo in redno opravljamo svoje dolžnosti.

Kar se tiče strasti jo lahko uporabimo namesto discipline. Pri vsaki dejavnosti in pridobivanju kompetenc pa seveda lahko naletimo na težave. In zato potrebujemo vztrajnost. Ljudje, ki je nimajo, se lotijo marsičesa, vendar le redko kaj dokončajo. Zato imajo le površinske sposobnosti in znanje, saj ju ne poglabljajo in so zato dolgoročno nezadovoljni. Nimajo dejavnosti, ki bi se ji posvečali z vso vnemo.

Predanost kaki dejavnosti in nenehno poglabljanje vanjo nas globlje zadovoljita in osrečita. S tem si na zdrav način dvigujemo samozavest. Če  bi radi premagali lenobo , se vprašajte, kako lahko povečate svoj zagon in vztrajnost. To velja še zlasti za tiste, ki trpijo zaradi preložitisa. Kdor je nagnjen k temu, ne trpi le zaradi učinkov svojega varčevalnega energijskega programa, temveč tudi, ker njegov notranji glas globoko dvomi o sebi.

Preberite tudi LENOBA IN POVRŠNOST OVIRATA NAČRTOVANJE in ERIKA JE OBUPANA NAD SINOVO LENO PARTNERKO