ISKANJE RAVNOVESJA JE KLJUČNEGA POMENA

Ali se zavedate kako pomembno je iskanje ravnovesja?
Ali se zavedate kako pomembno je iskanje ravnovesja?

Ali se zavedate kako pomembno je iskanje ravnovesja?

Predviden čas branja: 3 minutes

Ne iščemo sreče, zadovoljstva.… iščemo ravnovesje. Ko napetosti v telesu postanejo tako neprijetne, da posežejo znosno mero, se jih znebimo z naučenimi strategijami. Nekatere so koristne, druge ne. Nekatere so trajno koristne, nekatere sčasoma nehajo biti. Naša odgovornost je bila v začetku razvoja teh strategij zanemarljiva.  Vendar nosimo polno odgovornost za njihovo ohranjanje ali spreminjanje.

Čustva so lahko prijetna.

Pogosteje niso in se prebujajo kot neprijetno neravnovesje v telesu. Z neprijetnostjo podkrepijo sporočilo, večajo verjetnost, da jih boste vzeli zares, razumeli in sledili njihovemu navodilu. Ko neprijetnost postane dovolj nadležna, se prebudi želja po ravnovesju. Najprej poženemo po naučenih strategijah, ki so lahko za nas koristne ali  ne. Nekatere ohranjajo odnos s sabo in drugimi, druge samo dajejo tak videz. Če smo se, preveč odrekli sebi, da bi ohranili odnos z drugimi, bo to nekaj časa imelo zaželen učinek.

Na dolgi rok pa bo najedalo naše odnose.

Ali se zavedate kako pomembno je iskanje ravnovesja?

Kompromisi sem kopičijo do stopnje, ko začnejo razjedati vse naokrog. Strategije so rezultat naših genov in minulih izkušenj. S tem, kar smo dobili in česar smo se naučili, moramo nekako shajati. Obdržati in razvijati dobro, ukinjati in rahljati slabo. Temeljnemu iskanju ravnovesja, s katerim ase želimo znebiti neprijetnih napetosti, stoji nasproti druga sila, ki nas žene, da uresničimo svojo bit in se naučimo izraziti, kar smo.

Ravnovesja ne doživljamo vsi enako.

Prijetni občutki, sreča in ravnovesje ne hodijo nujno z roko v roki. Z osebno rastjo potrebujemo za doseganje občutka ravnovesja vedno manj ekstremnih občutkov sreče. Naučimo se najti ravnotežje brez njih. Kljub lepim občutkom je sreča v svojem bistvu neravnotežje, odklon. Darilo, ki ga ne zavrneš, a se zavedaš , da ne traja večno. Tudi dolgo vztrajanje v ravnovesju nas kaj hitro začne dolgočasiti. Izlet v neravnovesje preganjajo dolgčas, hkrati so osnova za učenje. Nekateri potrebujejo zelo močne dražljaje za povrnitev občutka polnosti, zadovoljstva, morda celo ravnovesja. Drugi so bolj umirjeni, raje imajo obvladljive stvari.

Ali se zavedate kako pomembno je iskanje ravnovesja?

Če se nam temeljne telesne potrebe oglašajo približno enako in jih podobno doživljamo, to ne velja za čustvene in psihične potrebe. Misel, da je vsak od nas nekaj posebnega, s tem dobi drugačen, konkretnejši pomen. Naše telo in tisto, kar v najglobljem smislu smo, nas stalno opozarja na naše fizične in psihične potrebe. Neprijetno oglašanje se začne umirjati šele z delovanjem v smer potešitve potreb. Lahko se zatečemo tudi h kateremu od trikov. V prvem primeru je naša pot prava, telo se bo umirilo, posledice bodo za nas koristne. V drugem primeru se bo telo le pretvarjalo, da se je umirilo, ker smo ga oziroma so ga tako naučili in natrenirali. Posledice se bodo pokazale čez čas. Kot bumeranj nas bodo zadele naravnost v glavo.