BREZ STIKA S SABO NE MOREMO BITI V STIKU Z DRUGIMI

Brez stika s sabo ne moremo biti v stiku z drugimi
Brez stika s sabo ne moremo biti v stiku z drugimi

Brez stika s sabo ne moremo biti v stiku z drugimi

Predviden čas branja: 3 minutes

Brez stika s sabo tudi ne moremo biti v stiku z drugimi. Vsaj ne pristnem. Pristni stiki nas povezujejo in hranijo. Prisiljeni in umetni nas oddaljujejo ali vsaj držijo na isti razdalji. Jemljejo več energije, kot je dajejo. Stik s sabo pomeni, da zaznavamo in razumemo, kaj se v nas dogaja. Bolje nam bo to šlo pri sebi, več možnosti bo, da zaznamo tudi, kaj se dogaja z drugimi. Tega nam načeloma niti ne bi bilo treba. Še posebej v enakopravnih odnosih mirno lahko pričakujemo, da bodo drugi v stiku s sabo in nam bodo sami sporočali, kar je pomembno za naš odnos. Tako bi bilo v idealnem svetu, ki ga seveda ni. Nič ne škodi, če ujamemo in začutimo drugega, še preden to uspe njemu samemu.

V dobronamernih odnosih nam to lahko samo koristi, čeprav komu kdaj ne bo všeč.

Brez stika s sabo ne moremo biti v stiku z drugimi

Da smo ga prebrali, še preden je uspel sam sebe. Zdaj že vemo, da je imel tehten razlog, da tega ni mogel ali smel. Niso vsi, ki jih srečujemo, dobričine. V osnovi smo vsi sebični. Nekateri imajo slabe namene ali se jim dogaja kaj, jih bo spravilo iz tira. Kdo, ki so ga pravkar po krivici iz službe in mu je pajek odpeljal avto, se bo znesel ravno nad vami, čeprav oba dogodka nimata nobene zveze z vami. Samo ob nepravem času ste se znašli na nepravem mestu. Če boste ob srečanju s takim človekom ostali v stiku s sabo, boste zlahka opazili v kakšnem stanju je.  Telo vas bo s strahom opozorilo na nevarnost.

Vsi odnosi niso enakopravni.

Stik s sabo vam bo pomagal tudi prej in bolje razumeti in začutiti svoje otroke. To je naravna dolžnost staršev, saj otroci še niso usposobljeni, da bi se zavedali sebe in razumeli večino tega, kar se dogaja v njih. Česar se otrok ne zaveda, bo poskušal s projekcijo prenesti na starše. Stik s sabo jim bo najprej omogočil, da to zaznajo, takoj zatem pa, da ločijo svoja čustva od otrokovih. Če jim to uspe, pridobijo dragoceno informacijo, kako se otrok počuti, ali kaj se v njem dogaja. Učinkovito upravljanje z lastnimi občutki in čustvi ter zaznavanje in zadovoljevanje svojih potreb in želja bo odprlo povsem drugačen prostor za naše odnose.

Brez stika s sabo ne moremo biti v stiku z drugimi

Če znamo pomiriti in zadovoljiti sebe, s tem izrazito povečamo možnost, da k temu pomagamo tudi drugim. Ne, ker bi jim morali, ampak ker si tega želimo.

Tudi v enakopravnih odnosih nič ne škodi, če znamo poskrbeti zase. Je pa lepo, če včasih to naredijo tudi drugi. Še posebej, kadar imamo s tem težave. Če smo drugega začutili in znamo s temi s temi čutenji zdržati, potem se zmoremo mirno odločiti, kaj bomo s tem storili.

Stik s sabo, upravljanje s čustvi in zadovoljevanje svojih potreb ne pomenijo, da bomo kar vsepovprek razumeli, čutili druge in stregli njihovim željam. Ali jih obratno pripravili do tega, da počnejo, kar si sami želimo. Gre za veščine, sposobnosti, za neke vrste potencial, ki odpira prostor za naše odnose. Koliko tega potenciala in kje ga bomo udejanjili, je vsekakor stvar naše odločitve.