Bolezni in oslabitev imunskega sistema

Naloga imunskega sistema je, da najde, prepozna in uniči patogene snovi ali organizme, ki povzročajo bolezen, npr; bakterije in viruse. V boju s povzročitelji bolezni se razvijejo bolezenski znaki, kot sta vročina in utrujenost. Imunski sistem pri večini ljudi svojo nalogo opravlja učinkovito. Kljub temu se pogosto pojavljajo motnje v njegovem odzivu na okolje.

Čezmerno aktiven imunski sistem lahko povzroča avtoimunske bolezni. Iz nepojasnjenih vzrokov zamenja normalna, zdrava tkiva s tujimi in jih napade. Primeri avtoimunske bolezni so: revmatoidni artritis, multipla skleroza, sladkorna bolezen tipa 1.

Druga napaka imunskega odgovora je, da se čezmerno odzove na nedolžne zunanje snovi kot so alergije.

Prav nasprotno se dogaja, kadar se imunski sistem ne odzove, ko bi se moral nastanejo bolezni imunske pomanjkljivosti. Najbolj znan primer je aids.

Bolezni in oslabitev imunskega sistema 

Dejavniki, ki oslabijo imunski sistem so strupi iz okolja, stres, slaba prehrana, pomanjkanje gibanja in spanja ter zloraba alkohola in tobaka.

Če delujejo dalj časa, lahko imunski odgovor oslabijo dolgoročno. Raziskave so pokazale, da na delovanje imunskega sistema vpliva tudi čustveni stres, prepiri, dramatične življenjske spremembe, kot je smrt partnerja.

Ljudje, ki se rodijo s prirojenimi okvarami imunskega sistema, kot je zmanjšano število limfocitov belih krvnih celic, ki tvorijo protitelesa, trpijo za hudo imunsko pomanjkljivostjo in so izjemno občutljivi za okužbe. Zmanjšana imunska dejavnost je lahko posledica zdravljenja, npr: kirurške odstranitve vranice, ali zdravil, ki jih morate jemati po presaditvi organov.

Bolezni in oslabitev imunskega sistema 

Prehrana za oslabljen imunski sistem

Dietetik vam bo priporočal prehrano, ki vsebuje mnogo sveže zelenjave in sadja, polnozrnatih žit, neoluščenega riža, nizko maščobnih mlečnih izdelkov, rib in perutnine. Zmanjšanje rafiniranih sladkorjev, bele moke, hitro pripravljene hrane, rdečega mesa in nasičenih maščob. Vsak dan lahko tudi vzamete multivitaminski priprave, ki vsebuje priporočene dnevne odmerke vitamina A, kompleksa B, vitamina C, in vitamina E ter cinka, selena  in drugih elementov v sledovih.

Svoje življenje spremenite tako, da bo vsebovalo dejavnosti, ki krepijo zdravje

Ne  prepuščajte se alkohol, kofeinu ali tobaku. Dovolj počivajte, redno se gibajte in uživajte uravnoteženo prehrano. Okužb ne napadite takoj z antibiotiki, imunski sistem se z vsako dobljeno bitko okrepi. Če je le mogoče se izogibajte sevanju, škodljivim kemikalijam in dolgotrajni uporabi imunosupresivnih zdravil, kot so kortikosteroidi. Vse to lahko škoduje imunskemu sistemu.

Preberite tudi KRONIČNE BOLEČINE: KAKO JIH PREMAGATI?